Politika

Vučić i Kurti oči u oči sutra u Briselu: "Nisam optimista, ali ću otići"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/11/2022

-

10:05

Vučić i Kurti oči u oči sutra u Briselu: "Nisam optimista, ali ću otići"
Vučić i Kurti oči u oči sutra u Briselu: "Nisam optimista, ali ću otići" - Copyright Printscreen/TV Prva

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je u gostovanju na TV Prva da će se sastanak sa premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem održati sutra u 8 časova u Briselu.

"Nisam optimista, otići ću - ne zato što mislim da bilo šta možemo da napravimo i uradimo, nego da im ne bih dao dovoljan razlog da okrive Srbiju da u nečemu neće da učestvuje. Mi smo rekli sve čisto kao suza, rekli smo morate da oformite ZSO u skladu sa predlogom srpskog upravljačkog tima, a nemačkih nevladinih organizacija. Taj predlog odavno imate. Pod broj dva, da ukinete ovu odluku o tablicama, zato što ste zajedno sa zapadnim predstavnicima obmanjivali javnost da je to nešto na šta imate pravo", rekao je Vučić.

Predsednik ističe da nema sumnje da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina, kao i da se čitava situacija dodatno zakomplikovala na Samitu u Berlinu.

"Kada smo išli u Berlin, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, mi smo napravili tri važna sporazuma koji se tiču diploma, profesija, ličnih karata (disklejmera), dakle mnogo važnih stvari za ljude koji žive na KiM, i činilo nam se da to treba da bude važan podstrek napretku naših razgovora", rekao je Vučić i nastavio: 

"Taj dan u Berlinu, Kurti je iskoristio da saopšti tri stvari koje su dovele do toga da Srbi napuste institucije i budu ubeđeni da ne postoji drugi put. Prvo, saopštio da od ZSO nema ništa.
Drugo, saopštio je da što se tablica tiče ima četiri faze, prva opomene do 21. posle toga novčane kazne, oduzimanje tablica i vozila do 21. aprila. Treća poruka, kap koja je prelila čašu, jeste ona o smeni suspenzije i smeni Nenada Đurića. On nema nikakva prava da ga smenjuje, niti se pita za njegovo postalvjanje. I onda su Srbi shvatili da sa tim čovekom ne može da se razgovara"

Printscreen/TV Prva

 

Kako kaže, Srbi se ne vraćaju u institucije, već sprečavaju Kurtijev "pakleni plan".

"A taj plan je da lažni Srbi treba da priznaju da postoji kosovska vojska, da ukinu tzv. duplu većinu i da naravno kažu da nema potrebe za ZSO i da posle kažu pa sa tim su se saglasili srpski poslanici", rekao je i nastavio:

"Sa svim unutrašnjum teškoćama, regionalnim teškoćama idemo u Brisel. U albanskom parlemntu, u crnogorskom,  jedina tema su Vučić i Srbija. A kakve veze imam? Nikakve, nego je potrebno da Srbija bude slaba. Sa svim tim idem u Brisel", dodao je.

"Situacija zavisi od pritiska međunarodne zajednice na Prištinu"

U trenutku kada je postalo jasno da Kurti neće da ispuni Briselski sporazum, došlo je do istupanja Srba iz institucija, kaže Vučić.

"Shvatite da tu više nema spasa, onda ti isti koji su govorili kažu zašto napušate institucije i dovode one koji su dobili 1,5 odsto da predstavljaju srpski narod. Dan posle toga - sram te bilo, Vučiću što si ih vratio u institucije, šta da im odgovorim", rekao je.

Dodaje da je to sve deo prištinske akcije za proterivanje Srba sa Severa.

"To je bio jedan deo plana. Još jedan je legalizacija kosovske vojske, druga je oduzimanej prava na zastupljenost - 10 poslanika od 120 u parlamentu Kosova. Treća, sve ovo što smo govorili o 'dekriminalizaciji Severa', odnosno stacioniranje specijalnih snaga na Severu, da bi se naši ljudi proterali. Još jedan deo plana je i raspisuj izbore odmah, da se dovedu njihovi gradonačelnici. Kada to sve pogledate, onda vam je jasno kakav je plan i pokušavajte da ga usvojite", rekao je on i dodao da "ne vidi mogućnost da Srpska lista učestvuje na izborima koje je raspisala Priština".

Printscreen/TV Prva

 

Predsednik kaže da ako sutra ne dođe do dogovora, može nastati "pakao na terenu"

"Zato što Specijalna kosovska policija nema šta da traži na Severu Kosova. Srbija će biti uz svoj narod. Srbi će čuvati svoja ognjišta"

Na pitanje da li bi to značilo da može doći do rata, odgovara:

"Nadam se da se neće dogoditi, ali to više ne zavisi od nas. Mi smo sve učinili da to izbegnemo"

Ističe da će situacija zavisiti isključivo od pritiska međunarodne zajednice na Prištinu.

"Imali smo korektnu izjavu Stjuarta Piča koji je rekao da ZSO mora da se formira. Mi možemo da računamo na sebe i to je to, nama niko nije stvarao državu osim nas. Mnogo krvi je srpski narod prolio da bi stvorio državu, mnogo vekova to traje, da bismo imali svoju nezavisnost i nikada nam je niko nije stvarao", kaže Vučić.

Što se tiče razgovora o tome kako da se unapredi francusko-nemački predlog, predsednik kaže da nema pomaka jer nam "nisu dali šansu".

"Ja ga nikad nisam detaljno komentarisao iako smo mi pisali odgovor u non-pejperu. Ako me pitate, ja ne govorim ni da smo odbili, ni da smo prihvatili jer smo spremni da razgovarmamo, ali prosto nisu nam dali šansu", kaže on.

"Da je Kurti hteo da odloži, to bi već uradio"

Da je Aljbin Kurti hteo da odloži odluku o preregistraciji, na koju i nije imao pravo, već bi je odložio, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Na konstataciju da Stejt department i Žozep Borelj pozivaju Kurtija da odloži odluku, te upitan šta misli da će se dogoditi, Vučić je odgovorio:

“Ne mislim ništa. Da je hteo da odloži odluku, odložio bi ranije”.

Printscreen/TV Prva

 

Prema njegovim rečima, nečija je ideja da Kurtiju daju mogućnost da odloži, inačce ispravnu odluku kako oni misle, time što će Beograd da nateraju na nešto nemoguće.

“Kurti je pokazao da ne želi Srbe na KiM. Priča o nekoj manjini Srba, za poslanika je hteo nekoga ko je 30 puta manje glasova dobio nego poslanici Srpske liste”, konstatovao je Vučić.

"SAD pokušavaju, EU ne verujem ništa po pitanju KiM"

Vučić je izjavio danas da veruje Americi da pokušava da ubedi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da dođe do dogovora, za razliku od EU, posebno Nemačke kojima ne veruje ništa što se tiče Kosova i Metohije.

On je, odgovarajući na pitanje da li veruje da SAD i EU ne uspevaju da ubede Kurtija da odloži odluku o preregistraciji vozila, kazao da veruje da SAD pokušavaju, jer im nije potreban sukob u ovom trenutku dodajući da će nesumnjivo biti na njihovoj strani.

"Što se tiče ovih drugih, ne verujem im ništa po pitanju KiM, poput Nemaca, ništa, kao što vidite najveći su nam investitor, najviše volim sa njima da radim, ali kada je reč o KiM ne verujem im ni reč. Nisu nam politički saveznici", kazao je Vučić.

Screenshot/TV Prva

 

Kada je u pitanju Velika Britanija, predsednik kaže da je korektnu izjavu dao specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič koji je rekao da Zajednica srpskih opština mora da se formira.

"Kao najači politički saveznik, Prištini su ostali Nemci, naravno i ovi drugi i Englezi, Amerikanci, Italijani, Francuzi, a mi možemo da računamo na sebe i to je to jer nama niko nije stvarao državu osim nas", istakao je.

"Srbija imala snage da izdrži pritiske"

Govoreći o ratu u Ukrajini, Vučić je još jednom istakao da je odluka da ne uvedemo sankcije Rusiji bila naša odluka i naša politika.

"Izdržali smo brojne pritiske 270 dana, a podsetiću vas, govorili su u kampanji da ću odmah da popustim. Nismo uveli sankcije, to je odluka naših državnih organa, to je pametna politika, politika koja osuđuje napad na državu, time čuvamo poziciju Srbije, kako bismo posle toga mogli da branimo napad na našu zemlju, a sankcije ne moram i mislim da ne bi bilo dobro da uvodimo", rekao je Vučić i nastavio:

"Meni nije problem da objasnim ljudima kada dođe trenutak da moramo, ali Srbija je dosad imala snage da to izdrži. Srpska država se pokazala snažnijom, ozbiljnijom, odgovornijom i pokazala da želi da čuva svoju slobodu, nezavisnost. Ja tvrdoglavo insistiram na zaštiti interesa Srbije i građana Srbije"

"Svi bi da se iživljavaju nad državom"

Predsednik Srbije rekao je i da je danas da je svima za sve kriva država i da bi svi da se iživljavaju nad njom. Vučić je to konstatovao odgovarajući na pitanje o reagovanju uprave fudbalskog kluba Partizan zbog ponašanaj najvijača i dodao da i kada bi izdali saopštenje bolje da ga ne izdaju.

"Svima vama je jasno da to nije razlog, oni su nedvosmisleno napisali šta je razlog, to što su pohapšeni koljači, ubice i narkodileri. Kažite: mrzimo te Vučiću zato što se boriš protiv koljača, ubica i narko dilera. Ne možete da ubijate, da dilujete drogu, a da imate predsednika za saveznika"

Screenshot/TV Prva

 

Sve vreme uprave klubova rade vrlo pokvarenu stvar, rekao je on i ukazao da, kada Crvena Zvezda pobedi u fudbalu iz nepostojećeg faula u Surduluci, neki kažu sudije kradu za Zvezdu, a "nedelju pre toga kad ima čista krađa Partizana u Topoli - tišina".

"Neće biti restrikcija struje, dovoljno energenata za zimu"

Predsednik je poručio da neće biti restrikcija struje, jer je država mnogo toga preduzela kako bi obezbedila dovoljno energenata za zimu, ali je upozorio da ovih dana mnogo trošimo i gasa i struje iako nije toliko hladno vreme.

"Mnogo trošimo i gasa i struje, juče smo potrošili 11,74 miliona kubika gasa - mnogo trošimo novca. Tako dnevno potrošimo oko 12,5 ili 13 miliona evra za gas, a građani vrate kroz račune samo tri do četiri miliona evra", rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

Istakao je da se to radi iako je napolju toplo i napomenuo da pa pola građana u stanovima drži otvorene prozore jer je u njima pretoplo.

"Šta ih briga kada država plaća gas, država će da nađe pare. Mislim i na ljude u toplanama, kao i na vlasti na lokalnom nivou", istakao je Vučić.

Kaže da očekuje velike probleme tokom zime, ali ne i restrikcije.

"Ne pravimo planove za restrikcije, jer nam veliki posao završavaju gasne elektrane", rekao je Vučić i dodao da misli na panonske elektrane, TE-TO u Novom Sadu, Pančevu i delimično u Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici.

Napomenuo je da svi termoblokovi sada rade, osim što je isključen blok B2 u Obrenovcu koji bi trebalo da bude uključen za 36 sati.

Oba bloka u Kostolcu rade, elektrana Morava radi perfektno, i dalje nam polje E u RB Kolubara nije otvoreno kako treba sa tri strane... , kaže Vučić.

"Hrane imamo, ekonomija snažnija"

Predsednik je izjavio da građani Srbije neće imati problema po pitanju snabdevenosti hranom dodajući da je i srpska ekonomija blizu recesiji, ali da je naša ekonomija mnogo otpornija i snažnija.

"Očekujem da bude velikih problema u snabdevanju hrane u celoj Evropi, a kod nas biće u redu. Sve što nam je potrebno za život imamo, kupili smo mnogo, obezbedili smo mnogo, potrošili smo mnogo para, kao pravi domaćini, imamo svega", rekao je Vučić na TV Prva.

Kaže da će sve ekonomije ulaziti u recesiju i da se i Srbija polako približava tome.

"Ali, naša ekonomija, kada je poredite sa regionalnom, mnogo je snažnija i otpornija. Nećemo biti mi prvi koji će da propadnu, zahvaljujući snažnoj ekonomiji, reformama", kazao je predsednik.

Dodaje da nam sada prestoje ogromne i teške reforme u sferi energetike i ukazuje na to da da "ćemo morati da izguramo".

Screenshot/TV Prva

 

Na konstataciju da je Mađarska izgubila stotinu milijardi evra zbog sankcija Rusiji, Vučić kaže da je Srbija izgubila mnogo para, preko 10 milijardi, od čega direktno na energetici 4,5 ili pet milijardi.

"I to raste i za to smo morali da budemo spremni i to posle korone, ništa nas nije zaobišlo, a zemlja smo čija ekonomija najbrže raste, u najtežim uslovima, zemlja najbolje napreduje po svim parametrima", zaključuje predsednik.

Komentari (0)

Srbija