Politika

EU o sutrašnjem sastanku u Briselu: Cilj izlazak iz aktuelne krize i sprečavanje dalje eskalacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/11/2022

-

15:57

EU o sutrašnjem sastanku u Briselu: Cilj izlazak iz aktuelne krize i sprečavanje dalje eskalacije
EU o sutrašnjem sastanku u Briselu: Cilj izlazak iz aktuelne krize i sprečavanje dalje eskalacije - Copyright FoNet/Evropski savet

veličina teksta

Aa Aa

Evropska služba za spoljne poslove potvrdila je danas da će u ponedeljak, 21. novembra, u Briselu da bude održan hitan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Kako se navodi u saopštenju, sastanak će predvoditi visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, uz podršku specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, a učešće su potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Visoki predstavnik će prvi imati odvojene sastanke sa njih dvojicom, sa početkom u osam časova, nakon čega će uslediti zajednički sastanak. U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarske tablice i povratak kosovskih Srba u institucije.

Očekuje se saopštenje za javnost visokog predstavnika nakon susreta.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je u gostovanju na TV Prva da će se sastanak sa premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem održati sutra u 8 časova u Briselu.

"Nisam optimista, otići ću - ne zato što mislim da bilo šta možemo da napravimo i uradimo, nego da im ne bih dao dovoljan razlog da okrive Srbiju da u nečemu neće da učestvuje. Mi smo rekli sve čisto kao suza, rekli smo morate da oformite ZSO u skladu sa predlogom srpskog upravljačkog tima, a nemačkih nevladinih organizacija. Taj predlog odavno imate. Pod broj dva, da ukinete ovu odluku o tablicama, zato što ste zajedno sa zapadnim predstavnicima obmanjivali javnost da je to nešto na šta imate pravo", rekao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija