Fokus

MMF upozorava Egipat: Potrebno sanirati gubitke nastale prekomernim pozajmicama centralne banke

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2024

-

22:45

MMF upozorava Egipat: Potrebno sanirati gubitke nastale prekomernim pozajmicama centralne banke
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Egipatska vlada se obavezala da će rešiti gubitke nastale zbog prekoračenja zacrtanih davanja pozajmica centralne banke, pre svega za aktivnosti vanbudžetskog javnog sektora, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF ističe da je afrička zemlja već počela da pooštrava monetarnu politiku, kao i da u tom cilju prelazi na režim fleksibilnog deviznog kursa i liberalizovani sistem razmene, preneo je Rojters.

Agencija napominje da su povećane i cene goriva kako bi bilo nadoknađeni pomenuti deficiti, koji su nastajali počev od decembra 2022.

Odbor MMF-a 29. marta odobrio je program finansijske podrške Egiptu vredan osam milijardi dolara.

Ministar finansija Egipta Mohamed Mait ranije je istakao da će inostrana podrška egipatskoj ekonomiji, koja se nalazi u krizi, biti podeljena u nekoliko tranši, preneo je Blumberg.

"U iznos od 20 milijardi dolara ulazi prošireni kredit MMF-a od osam milijardi dolara i još 1,2 milijarde dolara iz Fonda za otpornost i održivost te međunarodne institucije", rekao je Mait.

Egipatski ministar je dodao da će ostatak novca doći od Svetske banke, Evropske unije, Japana i Velike Britanije.

Godišnja stopa inflacije u Egiptu usporila je u martu na 33,3 odsto u odnosu na 35,7 odsto u februaru, objavila je egipatska agencija za statistiku CAPMAS.

Na mesečnom nivou cene su porasle za 1,0 odsto u martu, u odnosu na 11,4 odsto u februaru, preneo je Rojters. Centralna banka Egipta je 6. marta dozvolila da egipatska funta padne na oko 50 za dolar sa 30,85.

Komentari (0)

Svet