Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas objavio propagandni video sa živim taocima, Blinken stiže u Rijad

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

27/04/2024

-

09:48

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas objavio propagandni video sa živim taocima, Blinken stiže u Rijad
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas objavio propagandni video sa živim taocima, Blinken stiže u Rijad - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamsa traje 204 dana. Mediji su preneli da je Izrael spreman da ublaži svoj zahtev da Hamas oslobodi 40 talaca u zamenu za privremeni prekid vatre u Pojasu Gaze. S druge strane, Hamas je kritikovao predlog 17 zemalja, uključujući SAD, koje su pozvale na oslobađanje izraelskih talaca, navodeći da predlog nije uspeo da odgovori na palestinske zahteve. Istvremeno, Egipat je poslao delegaciju na visokom nivou u Izrael u nadi da će posredovati u sporazumu o prekidu vatre. 

Ključni događaji:

  • Mediji: Izrael spreman da prihvati oslobađanje manje od 40 talaca
  • Egipatska delegacija stigla u Izrael na pregovore o primirju u Gazi
  • Hamas kritikovao predlog 17 zemalja koje su pozvale na oslobađanje talaca
  • Završena ekshumacija tela iz bolnice Naser, pronađeno više od 300 tela
  • Stotine studenata u SAD uhapšeno zbog antiizraelskih protesta

     Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

 

20.09 Premijerka Severne Irske: Genocid u Gazi se mora zaustaviti

Premijerka Severne Irske Mišel O’Nil izrazila je solidarnost s narodom Palestine i rekla da je ono što se dešava u Gazi "genocid koji se mora zaustaviti".

Tokom Nacionalnog marša za Palestinu koji je održan u Londonu, O’Nilova, doskorašnja liderka Šin Fejna i prva nacionalistička premijerka Severne Irske, rekla je da je ponosna što učestvuje na skupu solidarnosti s narodom Palestine, prenela je Anadolija.

Mišel O’Nil je prošlog meseca tokom sastanka s američkim predsednikom SAD Džozefom Bidenom na Dan Svetog Patrika izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog situacije na palestinskim teritorijama.

19.57 Blinken stiže u Rijad

Američki državni sekretar Entoni Blinken posetiće Saudijsku Arabiju u ponedeljak i utorak kako bi se sastao sa regionalnim partnerima i razgovarao o naporima za postizanje primirja u Gazi i oslobađanju izraelskih talaca, saopštio je danas Stejt department.

"Razgovaraće o nedavnom povećanju humanitarne pomoći koja se dostavlja Gazi i istaći važnost osiguranja da to povećanje bude održivo", navodi se u saopštenju Stejt departmenta, preneo je Reuters.

Navodi se još i da će državni sekretar naglasiti važnost sprečavanja širenja konflikta i razgovarati o trenutnim naporima za postizanje trajnog mira i bezbednosti u regionu, "uključujući put ka nezavisnoj palestinskoj državi uz osiguravanje bezbednosti za Izrael."

18.50 Huti tvrde da su oborili američki borbeni dron, objavili video-snimak

Jemenska militantna grupa Huti saopštila je da je oborila američki borbeni dron MQ-9 Reaper i objavila video- snimke na kojima se vide delovi bespilotne letelice.

Huti tvrde da su dron oborili raketom zemlja-vazduh, što je deo nove serije napada pobunjenika ove nedelje, nakon relativnog zatišja, usled rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, navodi Times of Israel.

Zvaničnici Pentagona, Centralne komande SAD i Ratnog vazduhoplovstva SAD nisu komentarisali saopštenje militanata, ali Si-Bi-Es (CBS) njuz navodi neimenovanog američkog zvaničnika koji je potvrdio da se dron srušio u Jemenu.

Tanjug/AP/Maxar Technologies

 

Video-snimak koji su objavili Huti uključuje lansiranje projektila koji cilja dron, a u pozadini se čuje muškarac koji recituje slogan ove grupe nakon što je letelica pogođena: ''Bog je najveći, smrt Americi, smrt Izraelu, proklinjemo Jevreje, pobeda islama“.

Na snimku se takođe vidi nekoliko većih dela drona, uključujući logo kompanije General Atomics, koja proizvodi letelicu, kao i serijski broj.
 

18.35 Hamas objavio propagandni video sa živim taocima

Palestinska militantna grupa Hamas objavila je danas propagandni video koji prikazuje žive taoce Kita Sigela i Omrija Mirana.

U montiranom trominutnom video snimku, Sigel i Miran se predstavljaju i kažu da se nadaju dogovoru o taocima koji bi omogućio da se oni i drugi zatočenici vrate kući.

Video nije datiran, ali Miran kaže da je bio u zatočeništvu 202 dana, a Sigel pominje praznik Pasha, što ukazuje na to da su snimljeni nedavno, prenosi Times of Israel.

 

 

Sigel, američki državljanin, odveden je sa svojom ženom iz njihove kuće u kibucu Kfar Aza 7. oktobra. 

Njegova supruga Aviva Sigel je kasnije puštena u novembru. 

Mirana su zarobili teroristi Hamasa iz kibuca Nir Oz tokom napada.

Hamas je ranije objavio slične video snimke zarobljenih talaca, što prema tvrdnjama Izraela, predstavlja "žalosni psihološki rat".

09.50 Izraelski vojnici ubili dvojicu naoružanih Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelski vojnici ubili su dvojicu naoružanih Palestinaca koji su otvorili vatru na njih iz vozila u blizini grada Dženina na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštila je danas izraelska vojska. Zvanična palestinska novinska agencija Wafa javila je da su bezbednosni zvaničnici potvrdili da su poginula dva Palestinca, a da je palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo da su dva Palestinca ranjena.

Vojska je objavila fotografiju na kojoj se vide dve automatske puške, a za koje navodi da su ih koristili naoružani Palestinci u napadu na vojnu ispostavu u blizini palestinskog grada Dženin, prenosi Reuters.

09.40 Iran saopštio da će osloboditi posadu zaplenjenog broda MSC Aries

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir-Abdolahjan izjavio je da će posada zaplenjenog broda MSC Aries, koji je plovio pod portugalskom zastavom, a koji je povezan sa Izraelom, biti oslobođena, javili su danas iranski mediji. Kako se navodi, Amir-Abdolahjan je u telefonskom razgovoru sa šefom portugalske diplomatije Paulom Randželom rekao da Iran želi da oslobodi posadu zaplenjenog broda jer smatra da je to humanitarno pitanje, prenosi Reuters.

Amir-Abdolahjan je naveo da će posada biti predata ambasadorima njihovih zemalja u Teheranu, ne navodeći tačan datum kada će se to dogoditi.

 

Iranska Revolucionarna garda zaplenila je teretni brod MSC Aries sa 25 članova posade u Ormuskom moreuzu 13. aprila, dan nakon što je Teheran najavio da će uzvratiti na napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, za koji je optužio Izrael.

09.30 Četiri radnika iz Jemena poginula u napadu dronom na gasno polje na severu Iraka

Četiri radnika iz Jemena poginula su u napadu dronom na gasno polje na severu Iraka, u regionu Kurdistana, saopštio je savetnik premijera tog regiona. On je Rojters rekao da je nakon napada obustavljena proizvodnja na gasnom polju Kor Mor. Zbog napada dronom na gasno polje Kor Mor prekinuto je snabdevanje elektrana gasom, što je dovelo do smanjenja isporuka električne energije, saopštilo je regionalno odeljenje Ministarstva energetike. Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napad na gasno polje.

09.10 Vojska SAD: Huti ispalili tri projektila na dva broda u Crvenom moru

Američka vojska saopštila je da su jemenski pobunjenici Huti lansirali tri protivbrodska balistička projektila na dva broda u Crvenom moru, pri čemu je lakše oštećen jedan britanski naftni tanker. Američka Centralna komanda (CENCOM) navela je u petak u objavi na platformi X da je oštećen naftni tanker MV Andromeda Star, kao i da je jedan projektil pao u blizini drugog broda, MV Maiša, ali ga nije oštetio.

08.49 Završena ekshumacija tela iz bolnice Naser, pronađeno više od 300 tela

Doktor Muhamad Al-Mughir, direktor civilne odbrane Gaze, izjavio je da je završena ekshumacija tela iz medicinskog kompleksa Naser u Kan Junisu. On je rekao da je potraga i izvlačenje tela iz masovnih grobnica trajala nedelju dana, delom zbog ograničenih resursa, prenela je Al Džazira. 

08.32 Hamas kritikovao predlog 17 zemalja koje su pozvale na oslobađanje talaca

Palestinska militantna grupa Hamas kritikovala je predlog 17 zemalja, uključujući SAD, koje su pozvale na oslobađanje izraelskih talaca kao put za okončanje sukoba u Gazi. Hamas je naveo da predlog nije uspeo da odgovori na palestinske zahteve, preneo je Rojters.

Tanjug AP/Ismael Abu Dayyah

 

08.15 AP: Egipatska delegacija stigla u Izrael na pregovore o primirju u Gazi

Egipat je poslao delegaciju na visokom nivou u Izrael u nadi da će posredovati u sporazumu o prekidu vatre sa Hamasom u Gazi, izjavila su dva zvaničnika za AP. Istovremeno, Egipat upozorava se da bi moguća izraelska ofanziva fokusirana na Rafu u Gazi, grad na granici sa Egiptom, mogla imati katastrofalne posledice po regionalnu stabilnost.

08.00 Mediji: Izrael spreman da prihvati oslobađanje manje od 40 talaca

Izrael je spreman da ublaži svoj zahtev da Hamas oslobodi 40 talaca u zamenu za privremeni prekid vatre u Pojasu Gaze, nakon što je ta palestinska militantna grupa odbila ponudu koju su pripremili posrednici u pregovorima iz Katara, Egipta i SAD, piše Tajms of Izrael pozivajući se na izraelske portale.

 

Komentari (0)

Svet