Agrobiznis

"Kad smo ga stavili na vagu bili smo u šoku": U Vladičinom Hanu nikao krompir težine 4,3 kilograma

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2023

-

13:21

"Kad smo ga stavili na vagu bili smo u šoku": U Vladičinom Hanu nikao krompir težine 4,3 kilograma
"Kad smo ga stavili na vagu bili smo u šoku": U Vladičinom Hanu nikao krompir težine 4,3 kilograma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Otkako se među prijateljima Slavoljuba Spasova iz Vladičinog Hana pročula vest da je sa suprugom u svojoj bašti iskopao krompir težak letiri kilograma i 305 grama, gotovo da nema dana da neko od njih ne svrati da vidi o kolikom plodu je reč.

Kada vaga pokaže težinu, svi oni zastanu u čudu pitajući se kako je moguće da stara sorta batat da primerak krompira za Ginisa, objavio je portal Agropress.

Bračni par Spasov se našao u čudu kada su vadeći zasađeni krompir naišli na jedan koji nisu mogli da iskopaju jednim potezom motike.

Odmah su shvatili da je reč o velikom krompiru, ali nisu mogli ni da pretpostave da je reč o džinovskoj krtoli. To im je, međutim, postalo jasno tek kada su sa njega razgrnuli svu zemlju.

"Da bismo ga izvadili u komadu i potpuno neoštećenog, pažljivo smo ga otkopali sa svih strana, a potom izvadili iz zemlje. Odmah smo ga stavili na vagu i kada smo videli da teži više od četiri kilograma, bili smo gotovo u šoku, s obzirom da ovu sortu već dve godine proizvodimo i nikada do sada nismo dobili krompir ovakve veličine“, kaže Slavoljub.

Seme krompira koje retko ko od proizvođača danas proizvodi Spasovi su dobili od prijatelja, a odlučili su da ga zasade zato što je veoma jednostavan za proizvodnju i zato što je otporan na bolesti.

"Pre sadnje seme krompira mora prvo da isklija, a potom se krtole prepolove i stave u vodu da puste koren. Kada se to desi treba ih zasaditi u supstrat kako bi se iz korena formirala biljka koja se početkom maja sadi na parceli nađubrenoj stajnjakom u rasponu od jednog metra", kaže Spasov.

Komentari (0)

Biznis