Agrobiznis

Nedimović: Po svaku cenu branimo Mačvu, Srem i južnu Bačku od svinjske kuge

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2021

-

10:17

Nedimović: Po svaku cenu branimo Mačvu, Srem i južnu Bačku od svinjske kuge
Nedimović: Po svaku cenu branimo Mačvu, Srem i južnu Bačku od svinjske kuge - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da će država po svaku cenu od afričke kuge svinja gledati da odbrani prostore Mačve, Srema i južne Bačke koji su glavne proizvođačke tačke u proizvodnji svinja.

"Što se afričke kuge svinja tiče sve je očekivano. Ni Nemačka ne može da se izbori sa afričkom kugom svinja. To je bolest od koje nema leka, ljudi nisu u opasnosti, ali jeste fond svinja", rekao je on u izjavi za Tanjug.

Kako je naveo, u Srbiji su ovoj bolesti naročito je izložen granični prostor ka Bugarskoj i Rumuniji.

"U Rumuniji divlja ova bolest i ne mogu da je suzbiju. Mi afričku kugu svinja još uvek kontrolišemo na prostoru Istočne Srbije, nešto malo je ima u centralnoj Srbiji. Naše glavne proizvođačke tačke za svinje su Mačva, Srem i južna Bačka. Gledaćemo po cenu svega da branimo te prostore", rekao je Nedimović.

On je ocenio da ne može da razume uzgajivače svinja iz Istočne Srbije koji svinje upkos upozorenjima puštaju u šumu, a ne prestaju ni sa praksom mešanja domaćih i divljih svinja.

"Tako postajemo uvoznici afričke kuge svinja. Moramo da promenimo svest o ovoj bolesti koja uopšte nije za igranje", rekao je on.

Komentari (0)

Biznis