Agrobiznis

Ministartsvo poljoprivrede: Obezbeđeno dovoljno đubriva za setvu

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2022

-

10:45

Ministartsvo poljoprivrede: Obezbeđeno dovoljno đubriva za setvu
Ministartsvo poljoprivrede: Obezbeđeno dovoljno đubriva za setvu - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je obezbeđeno đubrivo za predstojeću setvu, da će u naredne tri nedelje biti dodatnih količina, kao i da će Srbija ukupno imati 400.000 tona veštačkog đubriva.

"Uree će biti dovoljno i potpuno u skladu sa potrebama Srbije za predstojeću setvu", objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Nedimović je rekao i da su količine kompleksnih đubriva - NPK takođe apsolutno zadovoljene, te da poljoprivrednici u tom smislu nemaju razloga za zabrinutost.

Uprkos velikim problemima kako u transportu, tako i samoj proizvodnji đubriva na međunarodnom tržištu, Srbija je uspela da obezbedi potrebne količine, za razliku da mnogih zemalja, posebno onih u okruženju koje ni nemaju đubriva. Povodom skoka cena u ratarskoj proizvodnji, ministar Nedimović je najavio i dve konkretne mere podrške.

Beskamatni krediti i ukidanje carine

Prva mera se odnosi na beskamatne kredite kod poslovnih banaka za poljoprivrednike, sa rokom otplate do tri godine i mogućim grejs periodom do godinu dana, dok se druga mera odnosi na ukidanje carina od 10 odsto za nabavku đubriva sa tržišta trećih zemalja, što s eodnosi na države sa kojima Srbija nema Sporazume o slobodnoj trgovini, poput onih koje ima sa EU i Ruskom Federacijom.

Iako je cena inputa skočila i do 50 odsto, ministar je istakao da je važna činjenica i da je konačna cena proizvoda, poput pšenice, poskupela do 90 odsto, što apsolutno ostavlja značajan prostor za zaradu poljoprivrednika.

Pored toga najavljena je i vanredna kontrola uvezenog đubriva i njegovog kvaliteta, kako se u ovoj situaciji ne bi došlo do bilo kakave vrste zloupotreba i nanošenja štete poljoprivrednicima.

U svakom slučaju, prema rečima Nedimovića, u narednih mesec dana se očekuje stabilizacija tržišta i snižavanje cena đubriva. Kaže i da će se i ova sezona završiti dobro, ali i značajno bolje nego u drugim zemljama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis