Agrobiznis

PKS: Proizvođači jagoda zabrinuti zbog izvoza u Rusiju, transport poskupeo i do četiri puta

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2022

-

09:57

PKS: Proizvođači jagoda zabrinuti zbog izvoza u Rusiju, transport poskupeo i do četiri puta
PKS: Proizvođači jagoda zabrinuti zbog izvoza u Rusiju, transport poskupeo i do četiri puta - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Cena transporta robe iz Srbije za Rusiju drasticno je skočila, a sam proces traje znatno duže, što trenutno predstavlja najveći problem domaćim izvoznicima svežeg voća, posebno izvoznicima jagoda, rekao je sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović. On je u izjavi za Tanjug naveo da je izvoz jabuka u Rusiju pri kraju i da je veći deo uspešno izvezen, ali je upozorio da stižu nove sorte koje ne trpe dug transport i stajanje, poput višanja, trešanja i jagoda.

Dobra stvar je, dodaje, da je veći deo jabuka izvezen i taj izvoz i dalje teče, mada usporeno, a naplata ide redovno. Nepoznanica je, međutim, šta će biti s jagodama, s obzirom da one ne mogu da izdrže duži transport. Dodao je da na rusko tržište ide najveći deo svežeg voća, dok zamrznuto voće uglavnom ide u Evropu.

Za povrće, napomenuo je, srpskim izvoznicima Rusija nije atraktivna, jer je predaleko i tamo se uglavnom izvozi zamrznuti program povrća, koji može da trpi duži transprt. Bogunović je istakao da transport predstavlja najveći problem domaćim izvoznicima i dodao da je transport iz Srbije za Rusiju nekad naplaćivan 3.000 evra, zatim 5.000, pa 8.000 evra, dok danas pojedini prevoznici traže i 12.000 evra po kamionu. Dodatni je problem što se kamioni vraćaju prazni, jer iz Rusije ne može da se izveze ništa preko teritorije zemalja EU.

Tanjug/Jaroslav Pap, Ivan Nikolić profimedia

 

PKS organizuje sastanke i nastupe na sajmovima, osmišljava strategiju kako bi se poljoprivrednicima u Srbiji olakšalo poslovanje i omogućilo pozicioniranje na novim tržištima.

Traže alternativna tržišta u Indiji i Emiratima

"Ranije je 85 odsto jabuka koje se proizvedu u Srbiji išlo u Rusiju, a s obzirom na to da je Rusija povećala sopstvenu proizvodnju prioritet je da se nađu nova alternativna tržišta poput Indije, Bliskog istoka, Egipta i Emirata", rekao je Bogunović.

Dodao je da je veoma zahtevno plasiranje proizvoda na tržište Bliskog istoka, koje je dosta jako, platežno sposobno i za sada ima dobre transportne kanale, a njihovi su standardi izuzetno visoki i tek 30 odsto naše prve klase jabuka može da bude plasirano u toj regiji.

Unsplash

 

Naveo je i da se pregovara o plasmanu srpskih proizvoda u Egiptu i podsetio da je PKS podržala nastup naših kompanija na Gal fud-uu, najvećem sajmu poljoprivrede u Dubaiju, a kako bi se ostvarili novi kontatkti i saradnje sa inostranim tržištima.

Na molbu da prokomentariše situaciju sa malinama u zemlji, Bogunović je rekao da Srbija maline izvozi najviše u Nemačku, Belgiju i Holandiju, te podsetio da je u prva tri meseca ove godine u odnosu na isti period prošle prepolovljen izvoz maline na tržište EU.

Problem je, kazao je, situacija u vezi s ratom u Ukrajini s obzirom da je u evropskim zemljama "poljuljan standard" i fokus je sada na osnovnim životnim namirnicama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis