Biznis vesti

Državni revizori u finansijskim izveštajima utvrdili greške od 725 milijardi dinara

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

19:07

Državni revizori u finansijskim izveštajima utvrdili greške od 725 milijardi dinara
Državni revizori u finansijskim izveštajima utvrdili greške od 725 milijardi dinara - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Državni revizori su kod subjekata čiji su rad kontrolisali utvrdili greške u finansijskim izveštajima od 725 milijardi dinara i nepravilnosti u poslovanju od 31 milijardu dinara u 2022, od čega se najveći deo, 28 milijardi dinara odnosi na javne nabavke, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja o radu Državne revizorske institucije (DRI).

Predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor Duško Pejović je rekao da su revidirane javne nabavke vredne oko 150 milijardi dinara i da je kod 18,88 odsto javnih nabavki utvrđena neka vrsta nepravilnosti.

Manje nepravilnosti su utvrđene u javnim nabavkama u lokalnim samoupravama, nego u javnim preduzećima, privrednim društvima i drugim oblicima organizovanjima.

Navodeći podatke o obavljenim revizijama i izveštajima Pejović je rekao da je DRI lane sačinila 284 izveštaja o reviziji, od čega se najveći broj odnosi na izveštaje o reviziji finansijskih izveštaja, a da je objavljeno i 250 poslerevizionih izveštaja.

Istakao je da je DRI svojim radom u republički budžet vratio 9,62 milijarde dinara. 

"Najznačajniji udeo u ovom iznosu i to 6,86 milijardi je po osnovu sprovedene centralizovane nabavke reagenasa i 1,95 milijardi dinara vraćenih od strane visokoškolskih ustanova. Kada se suma vraćena u budžet uporedi sa 897 miliona, koje je koštao rad DRI, vidi se da je na svaki uloženi dinar u rad Državne revizorske insitucije, u budžet Srbije vraćeno 11 dinara", rekao je on.

Prema njegovim rečima kod efekata rada DRI neophodno je navesti i 255 milijardi dinara koje se odnose na evidentiranje imovine i obaveza, kao i 19 milijardi dinara koje se odnose na usklađivanje poslovanja subjekata revizije.

Pejović je istakao da je najviše novca datog za rad DRI, utrošeno na plate zaposlenih i dodao da je broj zaposlenih lane u odnosu na 2018. godinu povećan za 5,6 odsto, a da je broj izveštaja u ovom periodu povećan za 36 procenata.

"Naši ciljevi su da jačamo nezavisnost u radu i da povećavamo broj izveštaja, a pre svega onih o svrsishodnosti poslovanja", rekao je Pejović i dodao da će ove godine biti objavljeno 300 izveštaja.

Komentari (0)

Biznis