Biznis vesti

Srbija voz: Novih 25 miliona evra za modernizaciju kapaciteta za održavanje vozova

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

17:50

Srbija voz: Novih 25 miliona evra za modernizaciju kapaciteta za održavanje vozova
Srbija voz: Novih 25 miliona evra za modernizaciju kapaciteta za održavanje vozova - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalna kompanija za železnički prevoz putnika "Srbija Voz" će u narednom periodu uložiti novih 25 miliona evra u modernizaciju kapaciteta za održavanje vozova, od čega će najveći deo biti iskorišćen za izgradnju novog regionalnog depoa u Nišu i rehabilitaciju dva postojeća u Zemunu i Somboru, saopšteno je danas iz te kompanije.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbija Voza" Ivan Bulajić istakao je značaj ove investicije za budućnost kompanije.

"Regionalni depoi predstavljaju glavne tačke savremenog železničkog transporta, jer će se u njima vršiti kompletna tehnička kontrola i priprema vozova za saobraćaj, što je od ključne važnosti za bezbednost putničkog saobraćaja", rekao je Bulajić.

Prema njegovim rečima, deo sredstava će takođe biti usmeren na nabavku nove opreme za održavanje i nadzor, kao i na razvoj zaposlenih i nove programe dualnog obrazovanja, "jer je cilj unapređenje ne samo tehničkih nego i ljudskih kapaciteta".

Dodao je da ulaganjem u ovaj segment poslovanja "Srbija Voz" iskazuje svoju posvećenost daljem razvoju efikasnosti i održivosti poslovanja, kao i bezbednosti putnika i korisničkog iskustva uopšte.

Bulajić je naveo da se uskoro očekuje isporuka novih vozova i završetak proširenja depoa u Zemunu, zbog čega se sada fokus prebacuje i na druge regione Srbije i vrše pripreme za otvaranje brze železničke pruge Beograd-Niš.

U saopštenju se precizira da su sredstva za ova ulaganja obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, sa kojom "Srbija Voz" sarađuje od svog osnivanja 2015.

Regionalni direktor EBRD-ja za Zapadni Balkan Mateo Kolanjeli naveo je da je železnički sektor jedan od glavnih prioriteta ove banke, koja pruža podršku zemljama u regionu za unapređenje infrastrukture i usluga.

"Na ovaj način pomažemo razvoj ekonomskih mogućnosti, jačamo regionalnu integraciju i promovišemo održiviji model transporta. Srbija Voz je dugogodišnji partner Banke i zadovoljstvo nam je da ovim značajnim projektom proširujemo saradnju, kako u smislu modernizacije trenutnog načina održavanja vozova, tako i u pogledu izgradnje kapaciteta zaposlenih" rekao je Kolanjeli. 

Komentari (0)

Biznis