Biznis vesti

Počeo popis poljoprivrede: Ko je dužan da primi popisivača i kako će izgledati procedura?

Komentari

Autor: Euornews Srbija

03/10/2023

-

07:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je počeo popis poljoprivrede koji će trajati do 15. decembra. Popisivači će obići 680.000 gazdinstava i popisati  količine - stoke, useva i slično. Petar Korović iz Republičkog zavoda za statistiku kaže za Euronews Srbija da su popisom obuhvaćena sva gazdinstva koja se bave poljoprivredom, bez obzira na njihov pravni status. 

Korović ističe da će popisivači obilaziti tačne adrese gazdinstava koje su utvrđene na osnovu registra gazdinstava i statističko-poslovnog registra republičkog zavoda, kao i registar poljoprivrednih gazdinstava nadležnog ministarstva, popisom će, prema rečima Korovića, biti obuhvaćeni i svi oni koji su se na prethodnom popisu stanovništva deklarisali kao poljoprivrednici.

"Važno je naglasiti da se mi u popisu ne bavimo vlasništvom, ne bavimo se cenama, zaradom. Mi se isključivo bavimo količinama i površinama. Nama je ključno da znamo koliko je zemlje obrađeno. Nije nam važno da znamo da li je zemlja lično vaša u najširem vlasništvu, ili da li ste vi tu zemlju zakupili", kaže.

Uparivanje četiri evidencije

Korović  objašnjava da je broj od 680 hiljada zaista najširi skup i kako dodaje, nastao je tako uparivanjem četiri evidencije.

"Prva evidnecija su registar gazdinstava koje vodi zavod, drugi je zavodski, treći registar vodi Ministarstvo poljoprivrede i najsvežiji podatak je popis stanovništva od prošle godine. Tada je  jedno od pitanja bilo "da li se bavite poljoprivredom". Ako ste odgovorili da, onda ste direktno sebe nominovali da se nađete u adresaru za popis poljoprivrede", rekao je.

Tanjug/Jaroslav Pap

 

Upitan da li je odziv obavezan, Korović odgovara potvrdno.

"Rad na terenu izgleda kao u popisu stanovništva. Zakon predviđa kazne za prekoračenje ovlašćenja popisivača. Nije cilj da nikome pišemo kazne. U popisu stanovništva je praksa pokazala da smo imali svega par desetina kazni je bilo. To je zaista zanemariv broj. Mi zaista nismo imali problem sa odzivom", dodaje.

Info centar nastavlja s radom

Kako kaže, tokom trajanja popisa radiće i info centar i broj je isti kao što je bio kada se vršio popis stanovništva 0800 444005.

"Nažalost su trendovi takvi da broj gazdinstava opada, ali rastu obradive površine. To ne govori nešto mnogo, ali rezultatima bi se bavili tek u januaru kada budu bili prvi podaci u januaru", kaže on.

Očekuje se, kaže, da prvi podaci budu u januaru, i rezuultati ovog popisa pomoći će da se odredi kakav će biti budući plan agrarne poltike ali i da se pomogne svim budućim poljoprivrednim istraživanjima. 

Komentari (1)

mileva

03.10.2023 17:29

A koliko se placa nema nista besplatno vreme je novac

Biznis