Biznis vesti

Brnabić: Izgradnja deponije "Kalenić" je samo jedan od velikih "zelenih" projekata u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2023

-

14:50

Brnabić: Izgradnja deponije "Kalenić" je samo jedan od velikih "zelenih" projekata u Srbiji
Brnabić: Izgradnja deponije "Kalenić" je samo jedan od velikih "zelenih" projekata u Srbiji - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da je izgradnja regionalne sanitarne deponije ''Kalenić'' kod Uba jedan od velikih i kompleksnih projekata u oblasti zaštite zemljišta, ali i da je u budžetu za narednu godinu izdvojeno 10 puta više sredstava za projekte u oblasti zaštite životne sredine. 

Premijerka je istakla da je neophodno da se radi na tome da se otpad skuplja na održiv način te da svaka od 15 lokalnih samouprava koje će obuhvatiti ovaj regionalni centar taj otpad adekvatno dovozi do transfer stanica, a zatim od transfer stanica do ovog regionalnog centra. 

"I kako ćemo napraviti upravljanje regionalnim centrom da se više od 80 odsto otpada iskoristi na dobar način. Srbija ne vodi po prvi put računa o sakupljanju otpada, već sada ide i prema cirkularnoj ekonomiji", rekla je premijerka posle obilaska gradilišta i poccetka radova na izgradnji regionalne deponije. 

Istakla je da je Vlada kao jedan od osnovnih prioriteta u aktuelnom mandatu postavila zaštitu i unapređenje životne sredine. 

U oblasti zaštite i unapređenja kvaliteta vazduha, rekla je premijerka, postoji najveći izazov, jer termoelektrane u Srbiji koriste lignit koji je ugalj najlošijeg kvaliteta, ali da je u poslednjih osam godina u oblast zaštite i kvaliteta vazduha uloženo 1,4 milijarde evra. 

"Pre svega kroz postrojenja za odsumporavanje termoelektrana - nešto preko 600 miliona evra, a takođe i projekte energetske efikasnosti i sanacije u preko 9.000 domaćinstava i javnih ustanova. Zatim kroz projekte gašenja kotlarnica i zamene energenata gasifikacijom", rekla je premijerka. 

Što se tiče zaštite voda, rekla je Brnabić, radi se na postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda. 

Tanjug/video

 

"Imamo definisane projekte u vrednosti od 3,5 milijardi evra - samo u unapređenje kvaliteta vode i zaštitu naših voda i rečnih tokova, kroz izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja", rekla je Brnabić. 

Kada je reč o zaštiti zemlje, ističe da se radi na poboljšanju upravljanja otpadom i za te projekte je izdvojeno oko 150 miliona evra kredita od EBRD i Francuske agencije za razvoj. 

"Ovo je jedan od šest takvih centara ali do 2030. godine imamo definisane projekte vredne milijardu i 200 miliona evra samo u oblasti upravljanja čvrstim otpadom", rekla je premijerka.  

Zaključila je da ulaganja u zaštitu životne sredine od 2014. predstavljaju najveća ulaganja u istoriji Srbije, i naglasila da je Vlada Srbije uvek otvorena za konkretne predloge i konstruktivne razgovore. 

"Ako neko ima konstruktivne predloge, mi smo kao vlada uvek spremni da ih čujemo i saslušamo i prilagodimo naš pristup zaštiti životne sredine. Svakako, ne znam da je iko ikada u istoriji Srbije uložio ovoliko sredstava, na sistemski način, kako mi radimo od 2014. godine", zaključila je Brnabić. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis