Biznis vesti

Potpisan Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i kompanije Ginkgo Bioworks

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2023

-

19:38

Potpisan Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i kompanije Ginkgo Bioworks
Ministarstvo nauke/Zoran Petrović - Copyright Ministarstvo nauke/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Na konferenciji "Budućnost biotehnologije" u Palati Srbija potpisan je Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i američke kompanije Ginkgo Bioworks.

Prema rečima ministarke nauke Jelene Begović, to je sjajna vest za Srbiju, srpsku nauku i posebno srpski ekosistem koji se tiče startapa. 

Kako je rekla za Tanjug, Memorandum o razumevanju obuhvata dve komponente od kojih je prva ubrzanje razvoja startap ekosistema u Srbiji.

"Ta američka kompanija smeštena je u Bostonu, verovatno jednom od najvećih centara za razvoj startap ekosistema i najuspešnijih na svetu i radiće zajedno sa našim startapovima, pogotovo iz oblasti biotehnologija koje su vrlo zahtevne, da im pomognu da se brže i kvalitetnije razvijaju i što pre stignu na svetsko tržište", rekla je ministarka.

Kako je rekla, druga oblast te saradnje odnosiće se na biosigurnost, odnosno biomonitoring.

"Biomonitoring bi trebalo da pomogne da se u Srbiji razvije sistem koji bi mogao da prati kretanje patogena, mikroorganizama koji mogu da budu potencijalna opasnost za ljude, životinje ili biljke. Imali bi sistem koji može unapred da napravi predikciju, da se nešto može desiti, a samim tim da unapred budemo spremni u slučaju epidemije, bez obzira da li se radi o ljudima, biljkama ili životinjama. To predstavlja zaista jedan veliki korak napred za čitavu državu, ali i za sve građane", poručila je ministarka.

Begovićeva kaže da američka startap kompanija Ginkgo Bioworks postoji već 15 godina i da je jedna od najozbiljnijih biotehnoloških kompanija u SAD, verovatno i u svetu. 

"Sačinjavaju je sjajni, mladi, izuzetno obrazovani ljudi, veoma hrabri sa svojim idejama i ljudi koji žele da učine svet održivim i primene nove principe kako bi ostavili nekim novim generacijama svet boljim nego što jeste danas", rekla je Begovićeva.

Ginkgo Bioworks fokusiran je na sintetičku biologiju i genetski inženjering.

Bavi se pretežno primenom znanja u sintetičkoj biologiji u različitim oblastima, uključujući proizvodnju specijalnih hemikalija, mirisa, hrane i farmaceutskih proizvoda.

Kompanija nudi inovativna rešenja u različitim oblastima, uključujući one u poljoprivredi, farmaceutskoj industriji.

Komentari (0)

Biznis