Biznis vesti

Srbija dogovorila nabavku gasa iz Azerbejdžana: Kojim putevima će taj energent da dolazi i kakva bi mogla da bude cena

Komentari

Autor: Lj.G.

16/11/2023

-

17:56

Srbija dogovorila nabavku gasa iz Azerbejdžana: Kojim putevima će taj energent da dolazi i kakva bi mogla da bude cena
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar iz Azerbejdžana i Srbijagasa omogućiće isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana u Srbiju do kraja naredne godine. To je količina koja je previđena za uvoz u Srbiju na godišnjem nivou i to do 2026. godine. Nakon toga, barem prema najavama ministarske rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović koja je u Bakuu prisutvovala potpisivanju tog ugovora, Srbija može da dobavlja i milijardu metara kubnih gasa iz Azerbejdžana. Ministarka je navela da će po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom. 

Upućeni kažu da je dužnost resornog ministarstva da obezbedi sigurno snabdevanje gasom i da je u tom smislu ugovor dobar. Postavlja se pitanje kojim pravcima će se gas dopremati do Srbije i po kojoj ceni će se azerbejdžanski gas nabavljati. 

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković kaže za Euronews Srbija da azerbejdžanski gas može do Srbije da stigne Turskim tokom, a da bi do do kraja godine trebalo da se završi interkonektor između Srbije i Bugarske, koji je, kako dodaje, manjeg kapaciteta od Turskog toka. 

On kaže da kapacitet interkonektora Niš-Dimitrovgrad nije dovoljan za snabdevanje svih potrošača u Srbiji, ali je dobra vest da postoji mogućnost i za taj pravac snabdevanja. 

Zdravković je rekao da postoji i gasovodna konekcija preko Mađarske, tako i da u tom smislu postoji tehnička mogućnost. 

"Tu je i priča o završetku terminala u Aleksandropolisu u Grčkoj. Kad se završe radovi, gas iz Azerbejdžana će moći da dođe i tim smerom", dodaje on. 

Sama činjenica da će uskoro biti završen gasovod između Srbije i Bugarske Niš-Dimtrovgrad, prema rečima urednice Energija Blakan Jelice Putniković, znači jedan novi pravac snabdevanja. 

"To znači da ćemo kroz Bugarsku, preko Grčke ili Turske moći da dobijemo azerbejdžanski gas koji stiže ili do LNG terminala u Grčkoj ili do turskih LNG terminala, moći ćemo da dobijemo gas preko gasovoda kojima gas stiže u Tursku. Iz Azerbejdžana najavljuju da će biti proširenje i eksploatacije na njihovom polju Šah Deniz 2, a najavljuje se takođe povećanje kapaciteta gasovoda Tanap koji stiže do Turske. Prema ovom ugovoru sa azerbejdžanskom kompanijom Sokar o 400 miliona kubnih metara gasa do kraja naredne godine, to je nešto što je realno za očekivati da nam Azerbejdžan može isporučiti sadašnjim pravcem snabdevabnja", rekla je Putniković za Euronews Srbija. 

Putniković je navela da se pominje mogućnost povećanja količina i na milijardu kubnih metara od 2026. što se poklapa sa najavama i zemalja EU koje su dogovarale uvoz gasa iz Azerbejdžana od 2026.

"Srbija se uklapa u taj novi pravac snabdevanja Evrope prirodnim gasom, do tada i Bugarska može da poveća kapacitete svoje gasne infrastrukture da bi mogla da nam isporuči gas na interkonektoru Niš-Dimitrovgrad", navodi ona. 

Srbija troši oko 3 milijarde kubnih metara gasa na godišnjem nivou, a projektovano je povećanje na četiri milijarde kubnih metara. Putniković kaže da svaka dodatna količina u narednim godinama znači i sigurnost snabdevanja. 

"Imamo situaciju da je Bugarska ove godine uvela takse na ruski gas, još nije rešeno pitanje ko će to platiti. Oni će to naplatiti Gaspromu ali pitanje je hoće li Gasprom to ipak naplatiti nama, Severnoj Makedoniji i BiH, kojima isporučuje gas preko Bugarske. Gasprom je za sada rekao da neće naplaćivati Mađarskoj, ali nisu se izjasnili o pitanju Srbije", rekla je Putniković. 

Kakva je formula za cenu

Zdravković je rekao da gas iz Azerbejdžana ne može da bude po ceni gasa iz Rusije i da će svakako biti skuplji. 

On napominje da je gasni ugovor sa Gaspromom koji se bazira na naftnoj formuli u ovom trentuku najbolja moguća cena. 

"Sigurno je gas oko 500 dolara za 1.000 metara kubnih, a mi ga dobijamo zahvaljući tom dugoročnom ugovoru između 320 i 340. To je jako povoljna cena, niko u Evropi nema takvu cenu, sem zemalja koje imaju dugoročne ugovore sa Ruskom Federacijom na principu gasne formule", rekao je Zdravković. 

profimedia

 

On kaže da nije poznato po kojoj će ceni Srbija dobijati gas iz Azerbejdžana, ali i navodi da je ugovor sa azerbejdžanskom kompanijom dobar iz razloga ako dođe do prekida snabdevanja iz Rusije. 

"Ne vidim da to toga može da dođe, ali ugovor sa azerbejdžanskom kompanijom je kao neki vid bezbednosti. Svakako taj gas će biti skuplji od gasa dobijenog iz Rusije", navodi Zdravković. 

I Putniković kaže da je cena gasa koji Srbija dobija od Rusije veoma povoljna, ali i navodi da je Srbija određene količine gasa kupovala dodatno i na tržištu. 

"Ako budemo sa Azerbejdžanom ugovorili tu neku veću isporuku, onda znači da ćemo moći da opet dobijemo, pošto je takođe reč o prijateljskoj zemlji, neku cenu koja je niža nego na gasnim berzama, na primer, u Holandiji. Jako je nezahvalno prognozirati cene dok ne budemo znali detalje tog ugovora i po kom osnovu će Sokan gas da prodaje Srbijagasu, da li će biti prema naftnoj formuli ili prema tržišnim cenama i da li će biti dogovora nekih isporuka na godišnjem ili dugogodišnjem nivou", navela je Putniković. 

Ona smatra da je najbitnije što Srbija može da računa na sigurne isporuke i što neće zavisti samo od jednog izvoznka nego će imati ugovorene isporuke i iz druge zemlje.  

"Srbija novi partner Azerbejdžana u diversifikaciji gasnog tržišta u Evropi"

U Bakuu su u sredu potpisani Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana kojim se produbljuju odnosi u oblasti energetike i komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas, što će omogućiti isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana u Srbiju do kraja naredne godine.

Ti sporazumi su potpisani tokom zvanične posete ministarke Dubravke Đedović Handanović Bakuu.

"Posle završetka gasovoda Balkanski tok, koji je obezbedio dodatnu sigurnost i otvorio novi pravac snabdevanja, sada ostvarujemo i strateški cilj da diversifikujemo snabdevače i dodatno jačamo svoju poziciju kao tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja centralne Evrope. Završetak gasne interkonekcije Srbija-Bugarska očekujemo u narednim danima, čime će biti ispunjeni i infrastrukturni preduslovi za novi izvor snabdevanja gasom", rekla je Đedović Handanović.

Ona je kazala da potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko LNG terminala u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.

"Memorandum i ugovor koji su potpisani omogućavaju da računamo i na veće količine gasa i na više snabdevača, što će nam doneti veću sigurnost u snabdevanju naših građana i privrede. Takođe, po završetku gasnog interkonektora ka Bugarskoj, planiramo i nove interkonekcije, pre svega ka Severnoj Makedoniji", navela je Đedović Handanović.

Ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov rekao je da potpisani sporazumi predstavljaju osnovu za multilateralnu saradnju u oblasti gasa, i prvi put, isporuku gasa iz Azerbejdžana u Srbiju.

"Srbija je novi partner Azerbejdžana u diversifikaciji gasnog tržišta u Evropi. Na osnovu isporuka gasa Srbiji, broj zemalja koje će se snabdevati azerbejdžanskim gasom povećao se na osam. To je jasan pokazatelj da Azerbejdžan proširuje svoju misiju, da ima ulogu pouzdanog energetskog partnera koji sve značajnije doprinosi energetskoj bezbednosti", naveo je Šahbazov.

Kazao je da su današnji sporazumi i put za uspostavljanje održivog partnerstva u oblasti snabdevanja gasom, u skladu sa dugoročnim ugovorima i doprinosom Azerbejdžana energetskoj bezbednosti Srbije.

Komentari (0)

Biznis