Biznis vesti

Otkrijte skrivena blaga: Zanemarene sekcije CV-ja koje mogu popraviti prvi utisak koji odajete poslodavcu

Komentari

Autor: PR

23/11/2023

-

11:32

Otkrijte skrivena blaga: Zanemarene sekcije CV-ja koje mogu popraviti prvi utisak koji odajete poslodavcu
Otkrijte skrivena blaga: Zanemarene sekcije CV-ja koje mogu popraviti prvi utisak koji odajete poslodavcu - Copyright Pexels/Sora Shimazaki

veličina teksta

Aa Aa

Kreiranje ubedljivog CV-ja je, reklo bi se, na kraju dana prava umetnost, i dok svi znaju važnost standardnih sekcija poput radnog iskustva i obrazovanja, često se zanemaruju delovi koji značajno mogu poboljšati utisak vašeg CV-a. Da li znate kako? Naime, postoje zanemarene sekcije CV-ja, koje, kada se koriste na strategijski način, imaju potencijal da vas izdvoje iz konkurencije i prikažu celu sliku vaše profesionalne karijere. Otkijte kako u tekstu ispod i probajte ovaj CV Maker kada dodjete do kraja. 

1. Profesionalni razvoj

Često ograničena na kratku napomenu, sekcija o profesionalnom razvoju je neizmerno bitna za pravo prikazivanje vašeg opredeljenja ka kontinuiranom učenju. Uključivanje u CV radionica, seminara i sertifikata koje posedujete, ne samo da pokazuje vašu posvećenost da do kraja sprovedete proces usavršavanja, već i naglašava vaš proaktivan pristup unapređivanju veština. Bilo da je u pitanju specijalizovan kurs ili radionica za izgradnju opštih veština, ova iskustva mnogo govore o vašoj želji za rastom i prilagodljivosti u profesionalnom okruženju koje se menja iz dana u dan.

2. Volontersko iskustvo

Volontersko iskustvo je snažna, a često i nedovoljno iskorišćena sekcija na CV-u. Pruža uvid u vaš karakter, vrednosti i interese izvan okvira formalnog zaposlenja. Isticanje vaših doprinosa volonterskim ili neprofitnim organizacijama prikazuje vas kao sveobuhvatnu osobu sa stvarnom strašću prema svojoj profesiji. Poslodavci često cene kandidate koji donose osećaj zajednice i društvenu odgovornost, čineći ovu sekciju vrednim adutom. Nemojte to zanemariti.

3. Jezici i veštine

Sposobnost komunikacije na više jezika je veština koja ponekad ostaje u senci. Međutim, u našem digitalnom svetu gde je prisutna svakodnevna digitalna komunikacija sa stranim klijentima i kolegama, višejezičnost može biti značajna prednost. Osim samo nabrajanja jezika, uključite i nivo znanja samog jeziga. Bilo da ste tečni ili imate osnovno poznavanje jezika, ove informacije mogu biti ključne, posebno u industrijama koje imaju inostrano tržište. 

4. Postignuća i nagrade

Dok se sekcija o radnom iskustvu često bavi odgovornostima posla, sekcija o postignućima i nagradama je mesto gde možete pokazati svoje dodatne sposobnosti. Bilo da se radi o nekom uspehu na prethodnom poslu, vođenju uspešnog projekta ili dobijanju priznanja za vaše znanje i iskustvo, ova sekcija pruža veoma lepu sliku vaše spremnosti. Nemojte se ustručavati da nabrojite svoja postignuća - slobodno ih istaknite. Brojevi i procenti u CV-ju mogu učiniti vaše uspehe još impresivnijim.

5. Publikacije i prezentacije

Za one u istraživačkom ili akademskom sektoru, sekcija o publikacijama i prezentacijama je jako bitna. Uključite bilo kakve članke, istraživačke radove ili konferencijske prezentacije koje ste napisali, objavili ili na kojima ste samo učestvovali. Ovo ne samo što vas oslikava kao autoritet u vašoj oblasti, već pruža konkretni dokaz vaših intelektualnih doprinosa. To je odličan način da se istaknete i pokažete svoje stručno znanje izvan okvira vašeg radnog mesta.

6. Hobi i interesi

Često odbacivan kao nevažan, deo hobija i interesa može dodati jednu ličnu notu vašem CV-u, humanizujući vas u očima potencijalnih poslodavaca. Iako je važno održati ravnotežu i izbegavati previše deljenja privatnosti, pominjanje hobija koji pokazuju veštine ili karakteristike relevantne za posao može vas učiniti zapamćenim. Na primer, ako se prijavljujete za neku kreativnu poziciju u firmi, isticanje vaše strasti prema fotografiji ili slikarstvu može biti veliki plus.

Napravi svoj CV jedinstvenim

Zapamtite da vaš CV nije samo hronološki spisak poslova; to je sveobuhvatni portfolio o vašem profesionalnom putovanju. Pažljivim pristupom ovim nedovoljno cenjenim sekcijama možete kreirati CV koji priča uverljivu priču o tome ko ste, šta ste postigli i koji su planovi za dalje. 

Ovi, kako su nazvani ovde, "skriveni dragulji" ne samo da čine vaš CV posebnim, već i pružaju sveobuhvatan pogled na vaše veštine, iskustva i jedinstvene osobine koje vas čine neprocenjivim resursom za bilo kojeg budućeg poslodavca. Dakle, hrabro krenite, upotpunite te zanemarene sekcije i dozvolite svom CV-u da bude jedinstven i primamljiv svakom poslodavcu.

Komentari (0)

Biznis