Biznis vesti

Bivši direktor kripto berze ne sme da napusti SAD pre izricanja presude

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2023

-

10:59

Bivši direktor kripto berze ne sme da napusti SAD pre izricanja presude
Bivši direktor kripto berze ne sme da napusti SAD pre izricanja presude - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač i bivši direktor kripto berze Bajnens Čangpeng Džao moraće da ostane u SAD pre izricanja presude za kršenje američkih sankcija i toga što nije uspeo u borbi protiv pranja novca na pomenutoj platformi, odlučio je danas američki sud u Sijetlu.

Čangpeng Džao živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) koji nemaju formalni dogovor o ekstradikciji sa SAD, a sudija američkog okružnog suda u Sijetlu Ričard Džons je rekao da Džao ne može da napusti Ameriku "sve dok sud ne reši zahtev Vlade SAD".

Džao je prošle nedelje pušten na slobodu uz garanciju od 175 miliona dolara, a ročište za izricanje kazne zakazano je za 23. februar, prenosi CNBC. 

Tužioci su zatražili da se osnivaču Bajnensa zabrani da napusti zemlju pre izricanja presude, dok su njegovi advokati tražili da se njihovom klijentu omoguće putovanja, napominjući da je Džao prethodno "dobrovoljno doputovao" u SAD i izjasnio se da je kriv po tačkama optužnice.

Prema odluci suda od prošle nedelje, Bajnens je prekršio američke zakone o sprečavanju pranja novca i sankcijama i nije prijavio više od 100.000 sumnjivih transakcija u kripto valutama sa organizacijama koje su SAD opisale kao terorističke grupe.

Kompanija Bajnens je u sklopu sporazuma o priznanju krivice pristala da plati više od 4,3 milijarde dolara.

Čangpeng Džao je pristao da plati kaznu od 150 miliona dolara američkoj komisiji za trgovinu robnim fjučersima, a tužioci su rekli da mu preti kazna do 18 meseci zatvora.
 

Komentari (0)

Biznis