Biznis vesti

Mićović: Goriva ima dovoljno, cene ostaju na sadašnjem nivou

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2023

-

14:40

Mićović: Goriva ima dovoljno, cene ostaju na sadašnjem nivou
Mićović: Goriva ima dovoljno, cene ostaju na sadašnjem nivou - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović izjavio je danas da goriva ima dovoljno i da će cene ostati na sadašnjem nivou, jer nema indikacija da će doći do nekih većih turbulencija.

"OPEK zemlje proizvode oko 33 miliona barela na dan u 2023. godini i to je smanjenje od 0,91 milion barela", rekao je Mićović za RTS.

On je naveo i da je cena od 80 dolara za barel, iako zemlje izvoznice nafte kažu da nije realna, u koridoru od plus, minus 85 dolara za barel i realno je prihvatljiva cena i za potrošnju i za proizvodnju. 

Mićović je kazao i da su svih prethodnih meseci, kada je najavljivana sednica OPEK-a, špekulanti uspevali da podignu cenu nafte i da jeftinu kupljenu naftu rasprodaju.

"Kotacije dizela na međunarodnom tržištu i našeg tržišta se poklapaju i pokazuju koliko na maloprodajnu cenu u Srbiji dominantno utiču kotacije sa međunarodnog tržišta", napomenuo je Mićović podsetivši da su se maloprodajne cene u Srbiji kretale od 222 do 150 dinara.

Prema njegovim rečima, sadašnja cena od 200 dinara po litru dizela je apsolutno u skladu sa promenom međunarodnog tržišta.

Mićović je kazao i da je januar i februar period kada je najmanja potrošnja goriva.

"Nikakvih problema sigurno neće biti s količinama, a komercijalne zalihe su na takvom nivou, da možemo i januar da premostimo ukoliko bude leda. Nikada led ne traje tako dugo, mnogo su opasniji letnji periodi kada je suša i nizak vodostaj, on može trajati mesecima. Led može trajati mesec dana, svi su za to spremni", istakao je Mićović.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis