Biznis vesti

Er Srbija očekuje više od pola milijarde evra prihoda ove godine

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2023

-

13:45

Er Srbija očekuje više od pola milijarde evra prihoda ove godine
Tanjug/Vladimir Sporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

 "Er Srbija" (Air Serbia) očekuje ove godine prihod veći od 500 miliona evra, prvi put od kad posluje pod sadašnjim imenom, izjavio je generalni direktor te aviokompanije Jirži Marek.On je naveo i da očekuje da će kompanija ostvariti i rekordnu neto dobit do kraja godine.

"Prvi put u istoriji ćemo premašiti pola milijarde evra prihoda, što je veoma značajno, i vidimo da rastu svi ključni pokazatelji učinka, odnosno preciznije, povećava se prihod po raspoloživom sedištu-kilometru broj putnika i transfer saobraćaj, kao i broj putnika koji presedaju. Potražnja je toliko velika u ovom regionu da, kada bismo imali više kapaciteta i rasporedili ih, i njih bismo popunili", kazao je Marek. 

On je dodao da je srpski avioprevoznik tokom prve polovine godine ostvario 22,4 miliona evra neto dobiti i na putu je da ostvari "snažne finansijske rezultate za celu 2023", dok se očekuje da će broj putnika ove godine dostići četiri miliona. 

Kako je preneo portal Ex-Yu Aviation News, Marek je kazao i da Er Srbija planira da proširi svoju mrežu linija sledeće godine i da će fokus biti na povećanju učestalosti letova.On je podsetio i da su ove godine dodate 23 nove destinacije.

"Želimo da se pozicioniramo kao regionalni prevoznik, a to znači da je naš primaran fokus na povezivanju destinacija unutar regiona, jer je to ekonomski isplativo. Povećavamo frekvencije na ovim regionalnim rutama, gde imate određenu potražnju ka Beogradu", kazao je Marek.

On je naveo da, ipak, još uvek postoje neke razlike u regionu, dodajući da je, na primer, Tirana, uglavnom povezana tako da putnici presedaju, dok je u Crnoj Gori većinom prisutan saobraćaj od tačke do tačke.

"Generalno, verujemo da možemo da rastemo u regionu. Sve nove destinacije koje planiramo na istoku, kao na primer u Rumuniji ili Bugarskoj, biće isključivo povezujuće, jer je potražnja od tačke do tačke veoma ograničena ", kazao je Marek.

On je naglasio da ova aviokompanija želi da nastavi da raste, da se razvija i dolazi do novih tržišta.

"Želimo da Beograd i 'Er Srbiju' još više unesemo na mapu, jer smo sada dostigli određenu veličinu. Želimo da budemo motor ekonomije i rasta koji već jesmo i da to dalje razvijamo", zaključio je Marek.

 

Komentari (0)

Biznis