Biznis vesti

Prognoza RZS o međugodišnjoj inflaciji: Istaknuta četiri najvažnija događaja

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

14:55

Prognoza RZS o međugodišnjoj inflaciji: Istaknuta četiri najvažnija događaja
Prognoza RZS o međugodišnjoj inflaciji: Istaknuta četiri najvažnija događaja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Očekuje se da će inflacija potrošačkih cena u četvrtom kvartalu ove godine biti oko osam odsto, za celu 2023. godinu oko 12,6 odsto, a na osnovu modela vodećeg indikatora potrošačkih cena za prvi kvartal sledeće godine prognozira se međugodišnji rast od oko 5,3 odsto, navodi se u danas objavljenoj analizi Republičkog zavoda za statistiku.

Trendovi, III kvartal 2023. Kada je reč o prognozi međugodišnje stope inflacije iz RZS su kao četiri najvažnija događaja istakli akciju "Bolja cena", rast akciza na cigarete i duvanske proizvode, alkoholna pića i kafu od osam odsto, poskupljenje struje za domaćinstva i gasa od novembra 2023. za 7,3 odsto i 9,4 odsto respektivno, u odnosu na oktobar 2023. godine i pad cene sirove nafte tipa brent na svetskom tržištu, za koji se očekuje da će u decembru, u odnosu na oktobar 2023, iznositi oko 17 odsto.

Rezultati analize akcija "Bolja cena" pokazuju da je grupa proizvoda obuhvaćenih ovom akcijom znatno usporila rast inflacije u četvrtom kvartalu ove godine, pre svega, preko proizvoda iz grupe hrana i bezalkoholna pića, koji bi, prema proceni, trebalo da imaju međugodišnji rast cena od oko 9,3 odsto a u prvom kvartalu 2024. prognoziran je rast cena ove grupe proizvoda od 4,7 odsto.

Prinskrin/Youtube/RTVKV I

 

Što se tiče rasta akciza na cigarete i duvanske proizvode, alkoholna pića i kafu od osam odsto iz RZS navode procenu da će međugodišnji rast cena alkoholnih pića, cigareta i duvanskih proizvoda u četvrtom kavrtalu ove godine biti oko devet odsto, sa učešćem u godišnjoj stopi rasta ukupnih potrošačkih cena sa oko 7,6 odsto.

Takođe, prognozira se da će dodatnim uvećanjem cena alkoholnih pića i duvana usled redovnog rasta akciza od 1. januara 2024. godine, kada se uz akcizu cena duvana zaračunava i inflacija troškova proizvođača duvana iz 2023. godine, godišnja stopa rasta cena alkoholnih pića i duvanskih proizvoda u prvom kvartalu 2024. iznositi oko 6,8 odsto.

Cena goriva u prvom kvartalu 2024. veća za oko 5,2 odsto

Objašnjavajući treći faktor, rast cene električne energije za domaćinstva i gasa od novembra 2023. za 7,3 odsto i 9,4 odsto respektivno, u odnosu na oktobar 2023, navode procenu da će godišnja stopa rasta struje za domaćinstva u četvrtom kvartalu 2023. biti oko 20 odsto, uvećavajući godišnju stopu ukupnih potrošačkih cena u četvrtom kvartalu za oko jedan procentni poen i učestvujući u međugodišnjoj stopi rasta sa 12,9 odsto.

Uzimajući u obzir da nije predviđeno dalje poskupljenje struje, očekuje se da će u prvom kvartalu 2024. cena električne energije za domaćinstva biti veća za oko 15 odsto u odnosu na cenu iz prvog ovogodišnjeg kvartala.

Pad cene sirove nafte tipa brent na svetskom tržištu za koji se očekuje da će u decembru, u odnosu na oktobar 2023, iznositi oko 17 odsto i rast akciza na gorivo od osam odsto, od oktobra 2023, oni će prema proceni RZS rezultirati međugodišnjim padom cene goriva u Srbiji za oko 6,8 odsto u četvrtom kvartalu 2023. godini, smanjujući međugodišnju stopu rasta ukupnih potrošačkih cena za 0,2 procentna poena.

Tanjug/AP/Marta Lavandier

 

Kada se uzmu u obzir sve relevantne okolnosti, analiza i prognoza trendova cene kretanja na tržištu naftnih derivata u Srbiji, očekuje se da će prosečna cena goriva u prvom kvartalu 2024. biti veća za oko 5,2 odsto nego u prvom kvartalu 2023. godine.

Akcija Bolja cena snizila inflaciju,najveći efekat ostvaren preko zamene dobara

Potrošačka korpa "Bolja cena" je preko efekta supstitucije dobara usporila rast međugodišnje stope inflacije, u periodu oktobar - novembar 2023. u poređenju sa septembrom 2023. godine u proseku za oko 18,1 odsto odnosno za 1,9 procentnih poena, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

U analizi "Trendovi, treći kvartal 2023" navodi se da je u RZS-u obavljeno istraživanje o merenju uticaja izabranih proizvoda "Bolja cena" na ukupne potrošačke cene i da je ona dovela do toga da se cene proizvoda iz iste grupe, ali druge robne marke u proseku zaustave ili čak neznatno snize kako bi ti proizvodi mogli ostati konkurentni u očima racionalnog potrošača.

Analiza međugodišnje stope rasta potrošačkih cena pokazuje da je od početka 2023, a naročito od septembra do novembra, od kada je počela primena akcije "Bolja cena", došlo do naglog usporavanja inflacije potrošačkih cena, navode iz RZS.

Ističu da je antiinflaciona korpa "Bolja cena" imala posredan uticaj u obuzdavanju inflacije svih onih grupa proizvoda, većinski iz grupe hrana i piće, kojima pripadaju proizvodi iz korpe "Bolja cena" i njen izmeren deflatorni uticaj je zapravo mera i posledica efekta supstitucije dobara od strane potrošača.

Od hrane najviše poskupeli mlečni proizvodi u prva tri kvartala 2023.

Nakon prva tri kvartala 2023. godine, prosečan međugodišnji rast potrošačkih cena iznosio je 13,9 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku. I u trećem kvartalu, kao i u prvoj polovini godine, na rast cena najviše su uticali mlečni proizvodi, povrće, meso, struja, hleb, žitarice i ogrev.

U analizi "Trendovi, III kvartal 2023" navodi se da je međugodišnji rast cene hrane u prva tri kvartala 2023. od 22,3 odsto bio najviše određen rastom cena mlečnih proizvoda za 33,9 odsto.

To jest rastom cena jogurta, voćnog jogurta, sa dodatkom žitarica, kefira i slično, svežeg sira svih vrsta i punomasnog mleka, učestvujući u ukupnoj strukturi rasta cena sa 12,4 odsto.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Iako je međugodišnji rast cene povrća, od 32,6 odsto, postepeno usporio u poređenju sa prvom polovinom 2023, i dalje je najviše bio određen cenom crnog luka, krompira, naročito crvenog, paprike, šargarepe i paradajza, koji čine jezgro rasta cena povrća u prva tri kvartala 2023, dok je jedini deflatoran uticaj imala cena belog luka.

Kada je reč o međugodišnjem rastu cene mesa u prva tri kvartala 2023. od 16,2 odsto, ona je najviše bila određena rastom cene svinjskog mesa bez kostiju, slanine, goveđeg i junećeg mesa bez kostiju i kobasica od svinjskog, goveđeg i mešanog mesa, sa ukupnim učešćem u strukturi godišnje stope rasta cene mesa u prva tri kvartala 2023. od 41,6 odsto.

U prva tri kvartala ove godine, međugodišnji rast cena hleba i žitarica od 18,4 odsto, najviše su generisali rast cena belog hleba, slanih grickalica, slani štapići, smoki, perece, ribice i slićno, kao i testenine svih vrsta, učestvujući u strukturi ukupne stope rasta cena hleba i žitarica sa 57,2 odsto.

Komentari (0)

Biznis