Biznis vesti

Svetske cene bakra bi u naredne dve godine mogle da porastu za više od 75 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2024

-

19:21

Svetske cene bakra bi u naredne dve godine mogle da porastu za više od 75 odsto
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetske cene bakra bi u naredne dve godine mogle da porastu za više od 75 odsto zbog poremećaja u snabdevanju i veće potražnje za ovim metalom, koji je podstaknut rastom interesovanja za obnovljivu energiju, navodi se u izveštaju istraživačke jedinice firme Fič solušns, Biznis monitor internešenal (BMI).

Zelena energetska trazicija i verovatni pad američkog dolara u drugoj polovini 2024. godine će povisiti cene bakra, dodaje se u izveštaju, prenosi CNBC. 

Analitičari očekuju da će američka centralna banka FED ove godine smanjiti referentne kamatne stope i time oslabiti dolar i posledično omogućiti stranim kupcima da nabavljaju bakar po povoljnijoj ceni.

Na nedavno održanoj konferenciji o klimatskim promenama COP28 je više od 60 zemalja podržalo plan da se utrostruči globalni kapacitet obnovljivih izvora energije do 2030. godine, a analitičari Sitibanke smtraju da je taj scenario "izuzetno optimističan za bakar".

Sitibanka je u svom decembarskom izveštaju navela da će svetska potražnja za bakrom porasti za dodatnih 4,2 miliona tona do 2030. godine. Ako se ovaj scenario obistini, cene bakra bi u 2025. godini mogle da porastu na 15.000 dolara po toni.
 

Komentari (0)

Biznis