Biznis vesti

Povećana potrošnja struje u zemlji zbog niskih temperatura

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2024

-

13:38

Povećana potrošnja struje u zemlji zbog niskih temperatura
Dalekovod - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potrošnja struje u Srbiji je u sredu bila 121,8 gigavat časova (Gwh), što je za oko 22 odsto više od potrošnje 3. januara (relevantni prošlonedeljni dan), saopštila je Elektromreža Srbije.

U toj kompaniji procenjuju da će danas potrošnja električne energije u Srbiji biti 124 GWh, što predstavlja povećanje od 23 procenta u odnosu na 3. januar ove godine.

EMS podseća da je prosečna temperatura 3. januara 2024. bila viša od 10 stepeni, dok se juče i danas ona nije podigla iznad nule, pa je povećanje potrošnje električne energije u ovim danima očekivano i uobičajeno.

"Upravo ovaj period godine, period slava i praznika, najčešće praćen nižim temperaturama, predstavlja vreme kada je potrošnja električne energije najveća. Za novogodišnje praznike temperatura je bila viša od uobičajene za ovo doba godine, ali smo početkom nedelje ušli u ledeni talas što se odrazilo i na potrošnju električne energije", kazali su u EMS-u.

U ovoj energetskoj kompaniji su naglasili i da je situacija u prenosnom sistemu Srbije stabilna i da EMS redovno vrši održavanja i remonte kako bi prenosni sistem što spremnije dočekao zimske uslove. Dodali su i da su dalekovodne ekipe u svim krajevima zemlje u svakom trenutku spremne da intervenišu ukoliko dođe do bilo kakvih problema.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis