Biznis vesti

RATEL: Srbija poseduje vredan resurs za razvoj satelitskih komunikacija

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2024

-

12:22

RATEL: Srbija poseduje vredan resurs za razvoj satelitskih komunikacija
RATEL: Srbija poseduje vredan resurs za razvoj satelitskih komunikacija - Copyright TANJUG/ EESA- EVROPSKA SVEMIRSKA AGENCIJA

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je jedna od malobrojnih zemalja koja ima istu orbitalnu poziciju za buduću FSS (Fixed Satellite Service) i BSS (Broadcast Satellite Service) satelitsku mrežu, što predstavlja vredan resurs za razvoj satelitskih komunikacija u Srbiji, rečeno je Tanjugu u Regulatornom telu za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Dobijanje geostacionarne orbitalne pozicije i odgovarajućeg frekvencijskog resursa ima veliki ekonomski značaj za Srbiju zbog smanjenja troškova za satelitske mreže.

Srbija je dobila jedinstvenu geostacionarnu orbitalnu poziciju za FSS i BSS satelitsku mrežu na Svetskoj konferenciji o radio-komunikacijama (WRC23), koja je održana od 20. novembra do 15. decembra 2023. u Dubaiju u organizaciji Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU).

Koordinatorka Grupe za fiksne i satelitske radio-komunikacije u RATEL-u Aleksandra Vučić rekla je tim povodom za Tanjug da se glavna prednost dobijanja iste orbitalne pozicije ogleda u tome što će na jednom satelitu biti instalirani primopredajnici koji će pokrivati frekvencijske opsege za oba plana, tako da ćemo imati troškove jednog satelita.

Kako kaže, tako satelitska mreža može da pokrije i područja koja su teško dostupna klasičnim terestričkim mrežama.

"S druge strane, satelitska mreža, kao jedan vid komunikacione mreže, služi za pružanje usluga interneta, prenosa medijskih sadržaja, odnosno povećava se dostupnost infrastrukturi elektronskih komunikacija i usluga poslovnim i rezidencionalnim korisnicima, povećava se konkurencija među operatorima, što na kraju može da dovede i do smanjenja cene usluge za krajnje korisnike", rekla je Vučićeva.

RATEL inicirao izmenu regulative

FSS plan predstavlja namenu satelitske mreže u fiksnoj satelitskoj službi, koja podrazumeva komunikaciju između satelita i fiksnih radiostanica na zemlji. BSS plan predstavlja namenu satelitske mreže u radiodifuznoj službi, koja služi za emitovanje, odnosno za reemitovanje radijskog i televizijskog programa.

Podsetila je da je na svetskoj konferenciji 2019. godine došlo do promene regulative u vezi sa BSS planom.

"Određene orbitalne pozicije, koje do te godine nisu dodeljivane, postale su otvorene za dodelu. Mi smo tada uvideli šansu za izmenu orbitalne pozicije u BSS planu, jer možemo da dobijemo satelitsku mrežu sa boljim tehničkim karakteristikama u odnosu na one koje ima postojeća mreža", kazala je Vučićeva.

Kako je navela, oni su taj zahtev podneli 2020. godine.

"Prilikom izbora i traženja pogodne orbitalne pozicije, shvatili smo da postoji orbitalna pozicija koja bi bila pogodna i za upis mreža u FSS plan. Tako da smo tada podneli zahtev i za upis satelitske mreže u FSS plan i praktično te 2020. godine počinje intenzivan rad na ovom projektu", rekla je ona.

Tanjug

Aleksandra Vučić, Koordinatorka Grupe za fiksne i satelitske radio-komunikacije u RATEL-u

Dodala je da je u tom trenutku bilo čak 45 administracija koje su podnele zahtev za upis u BSS plan, a sedam za upis u FSS plan.

Kako je navela, u cilju pojednostavljenja postupaka upisa satelitskih mreža u FSS plan, RATEL je inicirao izmenu regulative, što je dovelo do nove tačke dnevnog reda na Svetskoj konferenciji o radio-komunikacijima, koju je organizovala Međunarodna unija za telekomunikaciju.

"Našu inicijativu su vrlo brzo podržale administracije Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Gruzije, Južnog Sudana. Imali smo vrlo brzo podršku i cele Afričke telekomunikacione unije, a najveći protivnici naše ideje bili su veliki evropski satelitski operatori", rekla je Vučićeva.

Promena regulative moguća samo na konferenciji

Ona je dodala da je RATEL u protekle tri godine učestvovao na brojnim međunarodnim sastancima, na kojima su putem analiza i studija dokazivali svoju ideju.

"Na svetskoj konferenciji je usvojen naš predlog i zahvaljujući promeni te regulative mi smo i uspeli da upišemo satelitske mreže u FSS i BSS planu. Sama promena regulative i upis mreža u plan moguće je samo na konferenciji, koja se održava svake četiri godine", kazala je Vučićeva Tanjugu.

Istakla je da su satelitske orbite i frekvencijski opseg ograničeni resursi, tako da svaka nova dodela utiče na postojeće satelitske mreže, bilo da su one realizovane ili planirane.

"Znali smo da ne možemo da izaberemo orbitalnu poziciju koja neće afektirati postojeće satelitske mreže, ali smo se trudili da izaberemo onu orbitalnu poziciju koja će afektirati najmanji broj satelitskih mreža, tako da i te mreže koje afektiramo budu mreže koje nisu realizovane i sa kojima možemo završiti koordinaciju i uskladiti tehničke karakteristike naših mreža, kako bi jednog dana istovremeno mogle raditi bez smetnji", kazala je Vučićeva.

Na pitanje, kakvi su dalji planovi RATEL-a, rekla je da se resurs stavi na korišćenje domaćim operatorima, koji ga mogu implementirati u satelitsku mrežu ili da se resurs stavi u najam.

FSS plan formiran je još 1988. godine i tada je bivša Jugoslavija upisala satelitsku mrežu u FSS plan, a Srbija još od 2000. godine ima upisanu mrežu u BSS plan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis