Biznis vesti

Ekonomista Đukanović: BIO4 kampus je prava investicija za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2024

-

17:31

Ekonomista Đukanović: BIO4 kampus je prava investicija za Srbiju
Ekonomista Đukanović: BIO4 kampus je prava investicija za Srbiju - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Ilustracija

veličina teksta

Aa Aa

Ekonomista i broker Vladimir Đukanović rekao je danas da BIO4 kampus, koji je trenutno u izgradnji, predstavlja pravu investiciju za Srbiju. 

Đukanović je za Tanjug, komentarišući program razvoja do 2027. godine, koji je juče predstavljen u Palati Srbija, naglasio da, ukoliko Srbija uspe da privuče velike biomedicinske firme preko BIO4 kampusa, one mogu činiti ogroman udeo u domaćoj ekonomiji. 

Komentarišući razvoj veštačke inteligencije, Đukanović je istakao da se u Srbiji radi na tome da se donese određena regulativa za ovu oblast. 

"Evropa je provukla taj zakon koji se zove 'EU AI Act' i to je prvi zakon na planeti koji reguliše oblast veštačke inteligencije. To je izuzetno bitno zato što smo videli koje već probleme možemo da imamo sa veštačkom inteligencijom", objasnio je Đukanović. 

Na pitanje kako praviti ekonomske prognoze usled globalne krize, Đukanović je naglasio da je svet u izuzetno teškoj situaciji. 

"Od Drugog svetskog rata planeta zemlja je u najtežoj situaciji. Imamo taj strašaj rat u Ukrajini koji traje već dve godine, a svi su mislili trajaće dve nedelje. To nam samo pokazuje koliko smo dobro živeli jedan jako dugi period, pa onda kad se to desilo, imali smo tu ogromnu inflaciju", rekao je Đukanović. 

Euronews

 

Đukanović je dodao da konflikt u Izraelu pravi dodatan problem za globalnu ekonomiju. 

"Brodovi su manje-više stali, roba ne može da dođe do Izraela. Mišelin je ugasio na sledeći par nedelja svoju fabriku u Španiji zato što nemaju dovoljno repromaterijala. Ali imamo još veći problem ako se nešto desi sa Sueckim kanalom. Sve su to jako osetljiva mesta", izjavio je Đukanović.

Đukanović je rekao da je popularno kritikovati proces globalizacije, ali i da je stanovništvo bilo u prilici da tokom pandemije Kovid 19 vidi šta se dešava kada dođe do kolapsa globalne trgovine.

"Znate, kako jako je popularno kritikovati globalizaciju, kritikovati te neke procese koji su se dešavali poslednjih 30-40 godina, ali u Koroni smo videli šta se desi kada dođe do kolapsa, nema jeftine robe. Kada sve moraš lokalno da proizvodiš, život ti postane ekstremno skup i to je ono što smo videli u poslednjih par godina", zaključio je Đukanović. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis