Biznis vesti

Japan više nije treća ekonomija sveta nakon pada u recesiju: To mesto je zauzela jedna evropska država

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

15/02/2024

-

11:37

Japan više nije treća ekonomija sveta nakon pada u recesiju: To mesto je zauzela jedna evropska država
Japan više nije treća ekonomija sveta nakon pada u recesiju: To mesto je zauzela jedna evropska država - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Japan više nije treća ekonomija sveta nakon što su preliminarni podaci pokazali da je privreda ove zemlje u četvrtom tromesečju 2023. godine kvartalno pala za 0,1 odsto i time ušla u tehničku recesiju.

Privreda Japana je prethodno u trećem tromesečju 2023. godine pala za 0,8 odsto u odnosu na drugi kvartal.

Rezulati koji su objavljeni danas pokazuju i da je Japan izgubio poziciju treće ekonomije sveta, a njegovo mesto je zauzela Nemačka, prenosi Euronews.

Nominalni BDP Japana je u 2023. godini porastao za 5,7 odsto na 4,2 biliona dolara, a nemački BDP za 6,3 odsto na 4,46 biliona dolara.

Visoka inflacija je smanjila domaću tražnju i privatnu potrošnju u sada četvrtoj ekonomiji sveta.
Na godišnjem nivou je japanska privreda u četvrtom kvartalu 2023. godine pala za 0,4 odsto, što je u raskoraku sa očekivanjima ekonomista koji su prognozirali međugodišnji rast od 1,6 odsto.

Inflacija u Japanu postepeno usporava, ali stopa bazne inflacije se već 15 meseci zaredom nalazi iznad dva odsto, dakle iznad željene granice koju je odredila Banka Japana (BoJ).

Banka Japana kao jedina u sveta i nadalje drži režim negativne kamatne stope, ali neki stručnjaci navode da bi uskoro mogla da preispita ovu politiku.
 

Komentari (0)

Biznis