Biznis vesti

Potrošnja prirodnog gasa u Evropi u 2023. pala na desetogodišnji minimum

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2024

-

15:30

Potrošnja prirodnog gasa u Evropi u 2023. pala na desetogodišnji minimum
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potrošnja prirodnog gasa u Evropi je u 2023. pala na desetogodišnji minimum, objavio je danas američki Institut za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA) u novom izveštaju.

Za dve godine od početka rata u Ukrajini je evropska potražnja za gasom opala za 20 odsto širom kontinenta, navodi se na sajtu te organizacije.

"Evropa je prebrodila energetsku krizu i nastavlja da ograničava upotrebu gasa, delimično zahvaljujući merama efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije", naglašava se u izveštaju. Pad potražnje za gasom je pre svega zabeležen u Nemačkoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

Evropa je uspela da smanji uvoz ruskog gasa preko gasovoda, ali ruske isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG) u Evropu su između 2021. i 2023. godine porasle za 11 odsto.

Najveći uvoznici ruskog prirodnog gasa su Španija, Francuska i Belgija sa ukupnim udelom od 80 odsto. Ruske isporuke LNG u Španiju su u pomenutom periodu udvostručene, a isporuke u Belgiju više nego utrostručene. Turska i Grčka su počele da uvoze ruski LNG u 2022. godini.

Komentari (0)

Biznis