Biznis vesti

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad će biti završena do kraja 2027. godine

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2024

-

13:04

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad će biti završena do kraja 2027. godine
Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad će biti završena do kraja 2027. godine - Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je tokom obilaska radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada, na deonici Pirot - Sukovo, da je to veoma značajan projekat za jugoistok Srbije i zahvalio EU na podršci.

"Bilo je nezamislivo da uradimo autoput do bugarske granice. Znamo koliko smo se decenijama mučili kroz Sićevačku klisuru, znamo na žalost koliko smo života tu izgubili. Danas svi koriste autoput i mislim da nijednu veću tragediju nismo imali", rekao je Vučić.

On je podsetio da je uz podršku EU izgrađen i gasni interkonektor sa Bugarskom i zahvalio bugarskim partnerima što smo mogli da izgradimo i Balkanski tok, kao i predstavnicima EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će pruga Niš-Dimitrovgrad biti završena do kraja 2027. godine.

"Mi bismo voleli kada bi mogli da završimo do maja 2027. zbog EXPO, ali realno je da bude do kraja 2027. To je neverovatna stvar za celu Srbiju, od Pirota do Beograda da dođete za tri sata. A možete da zamislite koliko ćemo da skratimo put do Istanbula", rekao je Vučić tokom obilaska radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Niš – Dimitrovgrad na deonici Pirot - Sukovo.

On je naglasio da brine za prugu Beograd- Niš i pozvao EU da požuri malo sa radovima na njoj.

"Mi smo beskrajno zahvalni za ogroman novac koji su nam dali. Samo kada bi još malo ubrzali", rekao je Vučić.

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre odgovorio je da tesno sarađuju sa srpskim ministarstvima da ubrzaju procedure.

"To je naš zajednički strateški projekat i mogu vam reći da, kao i vi, gledamo da to uradimo što pre", rekao je Žiofre.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

 

Vučić je na to rekao da ne može da natera Žiofrea, niti može ministru građevine Goranu Vesiću da kaže da se nešto nelegalno radi.

"Samo molim da se ubrza, ali mora da se uradi kvalitetno i dobro. To je od ogromnog značaja. Ljudi su već naviknuti na velike rezultate, znaju da će ovo da bude, a ranije kada čuju neko takvo obećanje, nisu verovali da će se to uraditi", poručio je Vučić.

Dodao je da niko ništa nije uradio 40 godina i onda neko prigovara što se kasni mesec dana.

"Ni u jednoj evropskoj zemlji se ne gradi kao u Srbiji", konstatovao je Vučić.

On je istakao da su logistički centri ono što nam je veoma važno i što nam nedostaje.

"Poput logističkog centra koji smo zajedno sa predstavnicima EU svojevremeno otvarali u Batajnici, biće nam potrebno mnogo novih logističkih centara u koje ćemo da ulažemo novac. U Jagodinskoj opštini ćemo morati da mi uradimo jedan logistički centar", rekao je Vučić. 

Tanjug/Aleksandar Ćirić

 

Žiofre: EU za izgradnju železničke obilaznice oko Niša izdvojila 242 milona evra

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je da EU sa ponosom radi zajedno sa Republikom Srbijom na podršci izgradnje železničke obilaznice oko Niša i da je za taj projekat izdvojila 242 milona evra.

"Za ovaj projekat EU je obezbedila 108,6 miliona evra granta, odnosno bespovratne pomoći. Evropska banka za obnovu i razvoj je obezbedila povoljan zajam u vrednosti od 134 miliona evra. To znači, da je sve ukupno za ovaj projekat EU obezbedila iznos od 242 miliona evra", rekao je Žiofre tokom obilaska radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Niš – Dimitrovgrad na deonici Pirot - Sukovo.

Žiofre je rekao da će obilaznica prevashodno služiti za unapređenje teretnog železničkog saobraćaja i železničke veze između Niša i Dimitrovgrada i dalje ka Sofiji, a da će paralelno sa tim, to biti i značajno olakšanje za sam gradski saobraćaj unutar samog grada Niša.

"Ova linija će biti elektrifikovana i opremljena najsavremenijim evropskim sistemom za upravljanje železničkim saobraćajem. To će obezbediti veću i bezbedniju železničku liniju u skladu sa najvišim evropskim standardima. Mi znamo da je transportna infrastruktura, uključujući železnicu, od ključne važnosti za privredni rast. Tako će ovaj deo Srbije, jugoistočna Srbija, zahvaljujući ovom projektu, privući još više investicija", rekao je Žiofre.

On je istakao da su, do sada, u taj deo Srbije došle neke od velikih kompanija sa sedištem u EU, poput Mišlena, velikog proizvođača guma koji je došao u fabriku Tiger Tires u Pirotu, nakon čega su, kako je rekao, postali šesti po veličini najveći izvoznik iz Srbije u 2023. godini sa izvozom od 454,9 miliona evra.

Radovi počeli prošle godine

Radovi na rekonstrukciji međunarodne pruge od Niša do Dimitrovgrada počeli su krajem prošle godine, podizanjem starih šina kod pirotskog sela Staničenje. 

Reč je o deonici u dužini od 86 kilometara, a rok za završetak radova je 1. 276 dana. Izvođač radova je kompanija Trejs, a vrednost radova je oko 170 miliona evra.

U pitanju je jedina deonica na trasi evropskog železničkog Koridora 10 koja nije elektrificirana.  Ova pruga izgrađena je 1886. godine. Nije rekonstruisana decenijama pa su vozovi na pojedinim deonicama išli brzinama do 30 kilometara na sat.

Projekat se finansira iz kredita Evropske investicione banke i budžeta Republike Srbije, kao i iz donacije Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

"Uskoro završetak železničke stanice Novi Beograd, završava se i autobuska stanica"

Vučić je izjavio da se uskoro očekuje završetak Železničke stanice Novi Beograd. 

"Završava se i autobuska stanica, i metro ide ispred roka. Meni je stalo da što pre vidim prugu Aerodrom - Centar Beograda, znate kakva je to promena za grad. Pre svega što se radi danas, za 36 godina izgrađeno je nula metara pruge", rekao je Vučić.

On je rekao i da Srbija postaje lider u regionu kada je reč o izgradnji brzih pruga i da već sada ne postoji nigde pruga kao što je Beograd - Novi Sad, a da se do Nove godine završava pruga Beograd - Subotica.

Kada budu izgrađene, rekao je, Srbija će imati preko 400 kilometara brzih pruga.

"Brzina od 120+ kilometara na čas za našu zemlju je ogroman pomak, a za nas je i teretni saobraćaj u budućnosti od ogromnog značaja, zato logističke centre koje smo radili sa Evropljanima moramo da radimo još više", rekao je Vučić.

Naveo je da će ekonomija Srbije da raste u regionu, kao i da je mali broj zemalja čija proizvodnja raste, budući da se njihove ekonomije, prema rečima Vučića, zasnivaju na turizmu i maloprodaji, a da se u Srbiji zasnivaju na proizvodnji i na industrijskom razvoju.

"Zato je za nas infrastruktura i logistika od presudnog značaja, jer ćemo onda moći da razvijamo i turizam", rekao je on.

Naveo je da je sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom bio u Briselu gde su razgovarali u deonici pruge kroz Mađarsku i dodao je da mu je Orban obećao da će ubrzati sve što mogu.

"To je za nas strašno važna vest, posle toga do Beča očekujete da možete da dođete za 4 sata i nekoliko minuta, onda vam se više isplati da idete vozom umesto avionom", rekao je Vučić.

Kada je reč o drumskom saobraćaju, uskoro se očekuje jedinstvena naplata putarina sa Crnom Gorom i Hrvatskom, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će to biti 15. aprila sa Crnom Gorom, 15. maja sa Hrvatskom i 1. juna sa Grčkom.

Komentari (0)

Biznis