Biznis vesti

Vlada usvojila memorandum o strateškoj saradnji sa Francuskom elektroprivredom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/04/2024

-

14:14

Vlada usvojila memorandum o strateškoj saradnji sa Francuskom elektroprivredom
Vlada usvojila memorandum o strateškoj saradnji sa Francuskom elektroprivredom - Copyright Tanjug/MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je danas na sednici  Memorandum o razumevanju sa Francuskom elektroprivredom o uspostavljanju dugoročnog dijaloga i saradnje u energetskoj tranziciji i niskougljeničnim tehnologijama, a njegovo potpisivanje očekuje se tokom predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa Francuskom elektroprivredom (EDF) u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja. Takođe, EDF je iskazao interesovanje za saradnju sa Elektroprivredom Srbije u razvoju novih, kao i revitalizaciji postojećih hidroelektrana, kao i hidroelektrana od regionalnog interesa, u cilju obezbeđivanja energetske bezbednosti Srbije primenom najboljih međunarodnih standarda u oblastima životne sredine, tehnologije i prakse", rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Tanjug/MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

 

Ona je rekla da je Memorandumom predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega, baterija i zelenog vodonika, kao i rešenja za efikasno korišćenje proizvedene energije.

Prethodno se danas, ministarka Đedović Handanović, sastala u Vladi Srbije sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom sa kojim je razgovarala o pripremi predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i saradnji u oblasti energetike.

"Kao što je nedavno izjavio predsednik Aleksandar Vučić, sa Francuskom razgovaramo o strateškoj saradnji u mnogim oblastima, među kojima je energetika jedna od najznačajnijih. Zbog rasta potražnje za električnom energijom koja će se učetvorostručiti do 2050. godine, kao i dekarbonizacije u energetskom sektoru, razmišljamo o upotrebi nuklearne energije koja jedina može da obezbedi baznu energiju i poštovanje net-zero koncepta", rekla je ministarka.

Tanjug/MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

 

Kako je navela, Francuska oko 70 odsto električne energije dobija iz nuklearne energije i važno je što će dvojica predsednika razgovarati o ovoj temi u trenutku kada mnoge države razmatraju veću ulogu nuklearne energije u jačanju energetske bezbednosti i rešavanju klimatskih izazova.

Ona je ukazala da zbog uvođenja moratorijuma na nuklearnu energiju Srbija nema dovoljno stručnjaka u ovoj oblasti, ali da će se u narednom periodu intenzivno razgovarati sa Ministarstvom nauke, prirodnim i tehničkim fakultetima, naučnim institutima i drugim institucijama u zemlji kako bi unapredili kapacitete neophodne za pripremu i realizaciju ovakvih projekata.

"To je, takođe, prilika da vratimo veliki broj obrazovanih mladih ljudi u zemlju, koji bi mogli da daju podršku energetskoj sigurnosti Srbije, jer ćemo morati da obezbedimo nove kapacitete u narednim godinama i decenijama", rekla je Đedović Handanović.
 

Komentari (0)

Biznis