Biznis vesti

Stanivuković: Nezaposlenost krajem 2020. bila devet odsto

Komentari

Autor: Zlatica Radović

21/05/2021

-

09:45

Stanivuković: Nezaposlenost krajem 2020. bila devet odsto
Stanivuković: Nezaposlenost krajem 2020. bila devet odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar ministarstva finansija Gojko Stanivuković izjavio je da država nastoji da ove godine fiskalnom politikom nastavi da podržava ekonomski oporavak, daljim povećanjem kapitalne potrošnje na nivou opšte države od 7,2 odsto BDP-a. On je na predstavljanju nacrta Izveštaja o realizaciji Programa reforme upravljanja javnim finansijama za 2020. godinu i nacrta novog Programa za period 2021-2025. konstatovao da je uspostavljanje sveobuhvatnih i dobro organizovanih javnih finansija preduslov za uspešne procese reformi i u drugim oblastima javne uprave.

"Priliv stranih direktnih investicija nastavljen je prošle godine i dostigao je skoro tri milijarde evra, uprkos pandemiji, a nezaposlenost je krajem 2020. godine iznosila devet procenata, što je manje nego pre pandemije. Zahvaljujući pouzdanoj makroekonomskoj i fiskalnoj politici pre pandemije, Srbija je imala dovoljno prostora da odgovori blagovremenim i snažnim paketima ekonomske podrške domaćinstvima i privredi, sa ciljem očuvanja radnih mesta i unapređenja javnog zdravlja, što je pomoglo ublaživanju ekonomskih i socijalnih efekata pandemije i nastavku realizacije važnih strukturnih reformi“, rekao je Stanivuković.

Podsetio je da su realizovana dva velika fiskalna paketa prošle godine, procenjena na oko 12,9 odsto BDP-a, kao i da je aktuelan treći paket pomoći od dodatnih 4,5 odsto BDP-a.

"Kao rezultat mera i odgovorne politike pre pandemije, BDP se smanjio za samo 1 odsto u 2020. godini, što je jedan od najboljih rezultata u Evropi, a za ovu godinu očekujemo rast preko 6 procenata, a čak i do 7 odsto. Javni dug je bio na nivou od 58,2 odsto BDP-a na kraju 2020. godine, a predviđa se da će ostati manji od 60 procenata do kraja ove godine. Srednjoročni fiskalni okvir predviđa postepeno smanjenje opšteg državnog deficita na 1,0 odsto BDP-a do 2024. godine i pad udela javnog duga na 55,5 procenata BDP-a“, naveo je on.

Cilj je održivi budžet

Stanivuković je istakao da je opšti cilj reforme ostavarivanje održivog budžeta sa stabilnim javnim dugom u odnosu na BDP, uz pomoć boljeg finansijskog upravljanja i kontrole, procesa revizije i povezivanja budžetskog planiranja sa prioritetnim ciljevima Vlade i javnim politikama.

„Evidentno je da je od usvajanja prvog programa 2015. godine ostvaren značajan napredak u svim podsistemima upravljanja javnim finansijama“, objasnio je on dodao da je između ostalog znatno unapređen proces programskog budžetiranja i srednjoročnog planiranja, poboljšano planiranje i praćenje kapitalnih projekata, ubrzani procesi transformacije Poreske uprave i modernizacija Uprave carina.

On je rekao da je prioritet unapređenje upravljanja javnim investicijama, nastavak transformacije Poreske uprave, kao i sprovođenje finansijskog upravljanja i kontrole kao dalji razvoj funkcije interne revizije.

Stanivuković je zaključio da je Srbija posvećena daljem unapređenju upravljanja javnim finansijama, koje je nužno ne samo kao podrška merama fiskalne konsolidacije i strukturnim reformama, već i kao proces koji podiže kvalitet državne uprave i osigurava ambijent koji je privlačno i poželjno tlo za investitore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis