Biznis vesti

Drugi dan posete Parizu, Vučić sa francuskim kompanijama: Srbija na korak od investicionog kreditnog rejtinga

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2024

-

07:36

Drugi dan posete Parizu, Vučić sa francuskim kompanijama: Srbija na korak od investicionog kreditnog rejtinga
Drugi dan posete Parizu, Vučić sa francuskim kompanijama: Srbija na korak od investicionog kreditnog rejtinga - Copyright Tanjug/Instagram.com/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu sa ministrom odbrane Francuske, Sebastijenom Lekornuom, sa kojim je razgovarao o namenskoj industriji i odbrani. On se potom sastao, na poslovnom Savetu Francuska - Srbija, sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International.

Na sastanku su i predstavnicima francuskih kompanija koje su iskazale interesovanje za ovaj susret. Na sastanku prisutnima će se obratiti predsednik Vučić i predsedavajući MEDEF-a Filip Delor, koji je inače stariji potpredsednik kompanije Alstom.

Vučić je na poslovnom Savetu Francuska - Srbija rekao da Srbija ima dobre javne finansije, da je naša zemlja dodatno unapredila rejting, kao i da smo sada na korak od dobijanja investicionog rejtinga.

"Veoma sam srećan što možemo da analiziramo šta smo uradili u poslednje vreme i da li smo 100 odsto zadovoljni rezultatima našeg rada. Uvek mogu da kažem da smo mogli bolje, ali je mnogo bolje nego što je bilo, bar kada je u pitanju ukupna trgovinska razmena između Srbije i Francuske", rekao je Vučić na sastanku sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International.

On je istakao da je Srbija kod agencije Standard end Purs unapredila svoj rejting i da je sada samo na jedan korak od investicionog rejtinga i da bismo ga verovatno i dobili da smo država članica NATO ili EU.

"Već bismo taj rejting dobili od tih velikih kuća za ocenu kreditnog rejtinga. Istovremeno, stanje naših javnih finansija je zaista dobro", naglasio je Vučić.

Tanjug/Instagram.com/buducnostsrbijeav

 

Predsednik je rekao da javni dug u Srbiji iznosi 48,5 odsto BDP, a da je očekivani nivo budžetskog deficita 2,2 odsto.

"Nije bitno da li će ići do 2,5 odsto, ali ne i više od toga ove godine, što govori o stabilnom okruženju i o dobrim prilikama. U februaru smo imali stopu rasta BDP od 5,9 odsto, uz veliki rast industrijske proizvodnje za koju postoji fleš procena da je bila u prvom kvartalu 4,4 odsto. To bi bilo mnogo bolje nego što smo očekivali", istakao je Vučić.

On je rekao da je Srbija sprovela mnoge reforme, pre svega državnih preduzeća.

"Ima mnogo drugih stvari u drugim oblastima, uključujući vladavinu prava, koje treba da poboljšamo. Danas imamo 11.125 ljudi koji rade u okviru francuskih kompanija u Srbiji, u 339 francuskih preduzeća koja posluju u našoj zemlji", rekao je Vučić.

On je istakao da će Srbija i Francuska proširiti saradnju u mnogim oblastima i podsetio da će Srbija biti domaćin specijalizovanog Ekspa 2027. godine

"Ne radi se samo tu o mladima, sportu i igri. Mi koristimo taj sajam kao kišobran da izgradimo čitavu državu, da gradimo nove autoputeve. Srbija gradi brzu prugu i mala Srbija je država sa najvećim brojem kilometara u izgradnji brze pruge u celoj Evropi. To pokazuje koliko smo posvećeni tome da postignemo najbolje rezultate do 2027. A postoji ogroman prostor za mnoge francuske kompanije da učestvuju", naglasio je Vučić.

Predsedavajući MEDEF-a Filip Delor izjavio je danas da može da posvedoči da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvek održavao svoju posvećenost tom važnom projektu i istakao da je za francuske kompanije veoma važno da vide da postoji neverovatan kontinuitet u njegovoj politici i u projektima da se obe zemlje razvijaju. On je dodao da je za francuske kompanije veoma važno da mogu da razviju svoje prisustvo u našoj zemlji.

"Okupili smo delegaciju od oko 20-30 francuskih kompanija u različitim sektorima delatnosti kako bismo imali privilegiju da podelimo sa vama ovaj sastanak. Ne treba mi gospodin predsednik da vam predstavlja MEDEF International, jer smo vas primili nekoliko puta", rekao je on na početku sastanka poslovnog Saveta Francuska - Srbija.

Youtube/Tanjug News Agency official/Screenshot

 

"Veoma smo blizu potpisa ugovora za nabavku Rafala, zahvalnost Makronu"

Vučć je izjavio da smo veoma blizu potpisa za ugovor o nabavci novih francuskih borbenih aviona Rafal.

"Imam nove vesti - sa kompanijom Daso (Dassault) smo veoma blizu potpisivanja velikiog ugovora o kupovini Rafala. I o tome smo sinoć razgovarali sa predsednikom Emenuelom Makronom", rekao je Vučić.

Dodao je da je duboko zahvalan Makronu što nam je omogućio da učestvujemo u tom procesu i što je bio od velike pomoći po tom pitanju.

"Ali ne samo to, mi ćemo proširiti našu saradnju na svim različitim nivoima", rekao je predsednik Srbije.

Vučić se prethodno sastao sa Sebastijenom Lekornuom i istakao da je to bio dobar i sadržajan razgovor. 

"Dobar i sadržajan razgovor sa ministrom Sebastijenom  Lekornuom o saradnji našeg Ministarstva odbrane i Ministarstva odbrane Francuske, naših namenskih industrija, raznih iskustava i tehnologija, kao i o nabavci najsavremenijeg oružja i oruđa u odbrambrene svrhe", napisao je Vučić na svom instagram nalogu buducnostsrbijeav. 

Prvog dana posete Francuskoj Vučić je svečano dočekan u Palati invalida, gde je položio venac na spomen -ploču "Vernost za vernost", posvećenu srpskim vojnicima.

Nakon toga je razgovarao sa predstavnicima kompanija Daso i EDF i imao prijem u francusko Senatu gde je razgovarao sa predsednikom Senata  Žerarom Laršeom.Posle toga Vučiću je priređen svečani doček u Jelisejskoj palati gde je najpre imao sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a onda je za srpsku delegaciju organizovana svečana večera.

Pre sastanka Vućić je poručio da je Srbija na Francusku uvek najviše računala i u Prvom i Drugom svetskom ratu, pa tako i danas kada ima neki problem, kao i da dve zemlje obeležavaju 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Francuska nam je oduvek bila najbliža u Evropi. Na Francusku smo najviše računali i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. I danas, kada imamo problem, kada imamo muku neku, ja želim da vam kažem da sam i lično uvek mogao da se oslonim na Vas, da Vas pozovem. Želim francuskom narodu da kažem da su retki lideri u Evropi i svetu koji žele nekoga da saslušaju, posebno one koji su manji od njih", rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i dodao da su ekonomski odbosi neuporedivo bolji nego što su bili i da je sve više francuskih investitora.

Komentari (0)

Biznis