Biznis vesti

Efekti skraćivanja radne nedelje: Iskustva ekstremno pozitivna - radnici zadovoljniji, efikasnost bolja

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Lana Radmanovac

14/04/2024

-

17:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka, Velika Britanija i Italija su samo neke od zemalja koje polako prelaze na četvorndevnu radnu nedelju. U Srbiji se još uvek tako nešto ne razmatra, ali je pitanje dana kada će srpski menadžeri biti spremni da isprobaju sve popularnije novine u poslovanju. Upravo su one bile motiv za jednu srpsku kompaniju da pokuša isto što i firme u Evropi. 

Postavlja se pitanje mogu li istim putem da krenu i druge fime i da li četvorodnevna radna nedelja u Srbiji može uticati na veću efikasnost. 

O iskustvima sa skraćenjem radne nedelje govore i menadžment i zaposleni u firmi "Mikroelektronika" i to u pozitivnom tonu. 

Direktor Mikroelektronike Nebojša Matić rekao je da je uvođenje četvorodnevne radne nedelje u toj kompaniji do sada trajalo tri godine. 

"Još imamo godinu i po dana da bi cela firma prešla na (skraćenje radne nedelje), uključujući i menadžment koji prelazi poslednji. Jer kad oni svi ne budu bili petkom ovde, videćemo šta ćemo nas pet-šest menadžera da radimo u petak", rekao je Matić za Euronews Srbija. 

Put tranzicije bio je postepen, a sve je počelo od proizvodnje.

Tako Matić objašnjava da je jedan kvartl radno vreme bilo skraćeno za 30 minuta i da su svi zaposleni morali da napuste firmu u to vreme. 

"Mogu da dođu kad hoće, ali moraju da napuste firmu na vreme. Onda idemo sledeći kvartal - sat, sat i po dva, gde vi faktički uvežbavate fokusiranje tih ljudi", rekao je Matić. 

Euronews

 

Tri godine kasnije posao se završava na vreme, bez potrebe za prekovremenim radom ili dolaskom na posao u petak. 

"U početku nismo znali šta da očekujemo, zapravo nismo znali u šta se upuštamo. Međutim, kako vreme prolazi, znači toliko slobodnog vremena za porodicu, za usavršavanje, za neke stvari koje su nam van firme jako bitne", rekao je za Euronews Srbija radnik u proizvodnji Branislav Stević. 

Operater u proizvodnji u istoj firmi Vesna Dragićević kaže da je sve stvar organizacije. 

"Da nema slobodnog hoda, da nema prazne priče, da to što kažem, dođete, odradite svoj posao i milina", dodala je ona. 

Gde bi bilo izvodljivo skraćenje radne nedelje 

U Uniji poslodavaca Srbije smatraju da je skraćivanje radne nedelje izvodljivo u srpskim kompanijama, ali samo u onim čiji obim i opis posla mogu ispratiti tu formulu. 

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je za Euronews Srbije da je poslodavcu važno da se ispuni ona obaveza koju on ima u smislu produktivnosti - da se napravi dovoljan broj komada i da se posao završi.

Euronews Srbija

 

"Da li će se on uraditi za tri dana, za šest dana, nije toliko značajno. I njemu ide u račun da to bude u što kraćem vremenskom periodu, kako po satima, tako i po danima. A sigurno je da to zaposlenima još više odgovara. Tako da je to nešto čemu treba težiti, međutim, zaista je teško to postići", rekao je  Atanacković.

Kakva su iskustva u Velikoj Britaniji 

Velika Britanija je jedna od zemalja u pilot projektu u vezi sa skraćivanjem radne nedelje, a Helena Ivanov, istraživačica na institutu Henry Jackson, kaže za Euronews Srbija je da je testiranje u toku. 

"Za nove kompanije taj period od jedne godine u kojem će oni testirati četiri radna dana u toku jedne nedelje još uvek nije završen. Ali, po nekim preliminarnim podacima koje imamo, vidimo da je više od 50 odsto kompanija koje su testirale četiri radna dana u nedelji odlučilo da to zadrže kao trajni način rada. Mislim da se to na neki način pokazalo kao dobro, mada postoje i neke druge kompanije koje kažu da ovo ne bi trebalo da bude kako Britanci kažu "one size fits all", odnosno da ovaj mehanizam rada neće nužno odgovarati svim tipovima kompanija, ali sada možemo reći da je prilično uspešno", rekla je Ivanov. 

Euronews

Prema njenim rečima, hiljade različitih kompanija se uključilo u taj pilot projekat, a uglavnom su to firme u IT sektoru. 

"To ne treba preterano da nas iznenadi, jer to su i tipovi kompanija kojima je najlakše, barem u ovom trenutku, da poslovanje na takav način promene i da testiraju da li je ovo nešto što bi zaista i povećalo produktivnost i efikasnost njihove kompanije", rekla je Ivanov. 

"Efekti ekstremno pozitivni" 

Ispričala je da su efekti u više od 50 odsto kompanija koje su odlučile da četvorodnevna radna nedelja bude trajni način njihovog rada, bili ekstremno pozitivni i da se može videti da je produktivnost u tim kompanijama bila povećena, radnici zadovoljniji, a efikasnost bolja. 

"Prema nekim podacima, više od 90 odsto radnika koji su učestvovali u ovom projektu testiranja rekli su da su zadovoljni, da su srećni, da su ispunjeniji, da im je bolje da rade svoj posao. Generalno se povećanje produktivnosti i efikasnosti u tom smislu može zabeležiti, tako da za sada mislim da imamo preliminarno jako dobre rezultate u tom smislu", rekla je Ivanov. 

Euronews/Printscreen

 

Ona je rekla da postoje svakako kompanije u kojima su menadžeri i poslodavci uočili to povećanje efikasnosti i zbog toga uostalom i odlučili da svoju kompaniju prebace trajno na ovakav model rada. 

"Sa druge strane naravno treba reći da su neki menadžeri, a posebno menadžeri kompanija koje nisu odlučile da testiraju četvorodnevnu radnu nedelju, oni prosto kažu da to nije nešto što njihovom poslovanju, njihovom tipu biznisa odgovara i da u njihovom slučaju to konkretno ne bi bilo izvodljivo, pa onda samim tim tako nešto ne mogu ni da razmatraju u ovom trenutku", rekla je Ivanov. 

Ona je navela da pilot projekat neće biti zvanično završen i da se može očekivati da će se sve veći broj kompanija polako uključivati i na nekom svom individualnom nivou odlučivati koliko dugo žele da testiraju četvorodnevnu radnu nedelju pre nego što potencijalno razmotre da im to postane trajni način rada. 

"Mislim da svakako idemo ka budućnosti u kojoj će veći broj kompanija odlučiti da njihovi zaposleni idu na posao samo četiri dana u nedelji. Ali mislim isto tako i da smo daleko od bilo kakvog univerzuma u kome će to, da kažem, postati politika koja se primenjuje na sve kompanije pogotovo zato što mislim da će dosta menadžera i poslodavaca insistirati da prosto ovo nije nešto što njihovom tipu poslovanja odgovara. Tako da mislim da ćemo imati više kompanija koje će raditi na ovaj način, ali da to svakako neće biti sve", zaključila je Ivanov. 

 

Komentari (0)

Biznis