Biznis vesti

Italija će primiti 300 radnika - migranata, iz Libana, Obale Slonovače i Etiopije

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2024

-

20:12

Italija će primiti 300 radnika - migranata, iz Libana, Obale Slonovače i Etiopije
Đorđa Meloni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italija će primiti 300 radnika migranata iz Libana, Obale Slonovače i Etiopije koji neće imati status izbeglica u okviru pilot projekta koji predvodi katolička dobrotvorna organizacija Zajednica Sant'Eđidio.

"Radni koridori", koje je Sant'Eđidio dogovorio danas sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, prate obećanja desničarske vlade premijerke Đorđe Meloni da će uravnotežiti oštar pristup neregularnoj migraciji sa izvesnim mogućnostima za legalne migrante, preneo je Rojters.

Italija ima jednu od najstarijih populacija na svetu i nedostaje joj radna snaga za slabije plaćene poslove u proizvodnji, ugostiteljstvu i kućnoj nezi.

Poslovne grupe, takođe, pokušavaju da regrutuju relativno jeftinu radnu snagu iz siromašnijih zemalja van Evropske unije, navodi Rojters.

Osoblje Sant'Eđidia će pomoći u odabiru i regrutovanju migranata u njihovim zemljama porekla, učeći ih italijanskom jeziku i pružajući im stručnu obuku za određene poslove rezervisane za njih pre nego što se presele, saopštila je ta dobrotvorna organizacija.

Vlada Đorđe Meloni je povećala broj radnih viza za državljane zemalja koje nisu članice EU na 452.000 za 2023-2025. godinu. Ove vize obično koriste migranti koji već borave bez dokumenata u Italiji da bi legalizovali svoj boravak.

Komentari (0)

Biznis