Biznis vesti

Snažan pad cene nafte: Dešavanja u Kini i u Americi ključna za novi poremećaj na tržištu

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2021

-

12:01

Snažan pad cene nafte: Dešavanja u Kini i u Americi ključna za novi poremećaj na tržištu
Snažan pad cene nafte: Dešavanja u Kini i u Americi ključna za novi poremećaj na tržištu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Cene sirove nafte na globalnim tržištima pale su danas za više od 2,0 posto na najniži nivo u poslednjih više od dve sedmice, kao posledica rastuće zabrinutosti zbog novih ograničenja vezanih za pandemiju u Kini i jačanja američkog dolara.


Cena fjučersa nafte Brent za oktobarsku isporuku potonula je za 2,25 odsto na 69,11 dolara po barelu na azijskom trgovanju do 6:58 časova po srednjoevropskom vremenu, nakon prošlonedeljnog pada od preko 6,0 procenata, najvećeg u jednoj sedmici u poslednja četiri meseca, prenosi Rojters.

Istovremeno, cena američke referentne nafte WTI oslabila je za 2,3 posto na 66,71 dolara po barelu, posle pada od 7,0 odsto prošle sedmice, što je takođe njen najveći nedeljni gubitak vrednosti u devet meseci.

Ovakvo kretanje se pripisuje pogoršanju raspoloženja trgovaca zbog novih mera ograničenja koje je uvela Kina, jedan od najvećih svetskih potrošača "crnog zlata", kako bi zauzdala narastajući broj infekcija delta sojem virusa kovid-19.

Pored toga, najnoviji skok dolara na valutnim berzama utiče i na cene nafte, jer jačanje američke valute čini naftu skupljom kupcima koji poseduju druge nacionalne novčane jedinice, što ih odvraća od kupovine.

Dolar je dostigao jutros četvoromesečni maksimum prema evru, nakon izveštaja o snažnom zapošljavanju u SAD u julu, koji je objavljen u petak, a koji je oživeo nadu da će Federalne rezerve ranije početi sa pooštravanjem američke monetarne politike.

Komentari (0)

Biznis