Biznis vesti

Francuski ministar finansija: Cela svetska ekonomija u opasnosti zbog jeftinog kineskog izvoza

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2024

-

22:20

Francuski ministar finansija: Cela svetska ekonomija u opasnosti zbog jeftinog kineskog izvoza
Bruno Le Mer - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Cela svetska ekonomija je u opasnosti od prezasićenosti jeftinim kineskim izvozom, rekao je danas francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

On je to izjavio tokom sastanka s kolegama iz zemalja Grupe 7 (G7) u italijanskoj Strezi, koji su direktno prozvali Kinu, jer su se složili da "reaguju na štetne prakse i razmotre preduzimanje koraka kako bi se osigurali jednaki uslovi za tržišnu utakmicu", preneo je "Bloomberg".

"Moramo da se pozabavimo tim pitanjem", rekao je Le Mer.

Američka agencija navodi da se vodeće industrijske zemlje udružuju kako bi se oduprle izazovu od prevelikih kineskih proizvodnih kapaciteta, za koje kažu da ugrožavaju njihove domaće proizvođače.

Ovako eksplistne reči predstavljaju neku vrstu eskalacije u odnosu na dosadašnji odmereniji i svedeniji diskurs kada je reč o kineskoj trgovini, ocenjuje "Bloomberg".

Izjava ministara finansija G7 usledila je nakon objave Vašingtona u petak da će predsednik Džozef Bajden ponovo uvesti carine na stotine uvoznih kineskih proizvoda.

U međuvremenu, EU se bliži kraju istrage o subvencijama za električna vozila koja će verovatno dovesti do odbrambenih mera protiv kineskog izvoza automobila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis