Biznis vesti

Proizvodnja i potrošnja uglja u Evropskoj uniji smanjena za trećinu

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2021

-

11:01

Proizvodnja i potrošnja uglja u Evropskoj uniji smanjena za trećinu
Proizvodnja i potrošnja uglja u Evropskoj uniji smanjena za trećinu - Copyright Wikimedia/Atalanta

veličina teksta

Aa Aa

Kontinuirano smanjenje proizvodnje i potrošnje mrkog i smeđeg uglja u Evropskoj uniji, koje traje od 1990-ih, ubrzalo se tokom protekle dve godine.


U poređenju sa 2018. godinom, potrošnja kamenog uglja u EU opala je lani za 35 odsto, a potrošnja smeđeg uglja, odnosno lignita, za 33 odsto, objavio je evropski Zavod za statistiku, Evrostat.

Mesečni podaci za 2020. godinu pokazuju da je pandemija koronavirusa doprinela padu proizvodnje i potrošnje uglja, ali će puni efekti korone u tom pogledu biti jasniji u narednim godinama.

U Evropskoj uniji je 2020. godine proizvedeno 56 miliona tona kamenog uglja, što je za 80 odsto manje nego 1990. Broj država članica EU koje su proizvodile ugalj takođe se smanjio od tada, sa 13 zemalja u 1990. godini na samo dve prošle godine - Poljsku, sa udelom od 96 posto u ukupnoj proizvodnji u EU, i Češku.

Sličan trend je zabeležen i kod potrošnje kamenog uglja, koja od 1990. konstantno opada, pri čemu se smanjenje naročito ubrzalo od 2019.

Prema proceni Evrostata, potrošnja kamenog uglja u EU iznosila je prošle godine 144 miliona tona, što predstavlja pad od 63 posto u odnosu na 1990. godinu.

Smanjenju potrošnje kamenog uglja doprineo je prelazak na prirodni gas i obnovljive izvore energije za proizvodnju električne energije, kao i opadanje proizvodnje koksa u koksarama, koji se koristi u različitim industrijama, poput industrije gvožđa i čelika.

Kada je reč o lignitu, stopa pada njegove potrošnje se takođe povećala od 2019. naovamo.

Procenjuje se da je 2020. godine potrošnja lignita u EU iznosila 246 miliona tona, ili 64 procenta manje nego 1990.

Od ukupne lanjske potrošnje ove vrste uglja u EU, 95 posto otpada na šest zemalja članica - Nemačku (44%), Poljsku (19%), Češku (12%), a ostatak na Bugarsku, Rumuniju i Grčku.

Podaci o proizvodnji lignita slični su pokazateljima o potrošnji, jer se sve proizvedene količine gotovo uvek potroše u zemljama proizvodnje.

Lignit se u EU najvećim delom koristi za proizvodnju električne energije. Čak 93 procenta ovog uglja je 2019. godine iskorišćeno za proizvodnju struje.

Ipak, upotreba lignita za proizvodnju energije snažno pada od 2019. godine, iz istih razloga kao za kameni ugalj, navodi Evrostat.

Komentari (0)

Biznis