Biznis vesti

OPEK odbacio prognozu Međunarodne agencije za energiju o vrhuncu potražnje za naftom

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2024

-

15:15

OPEK odbacio prognozu Međunarodne agencije za energiju o vrhuncu potražnje za naftom
AP/Rob Carr - Copyright AP/Rob Carr

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar naftnog kartela OPEK Haitam al Gais odbacio je danas prognozu Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će vrhunac globalne potražnje za naftom nastati do 2030. godine. 

U pitanju je opasan komentar, posebno za potrošače, koji će samo dovesti do nestabilnosti cena energenata u "potencijalno neviđenim razmerama", naveo je u kolumni za portal agencije Energy aspects.

Čelnik OPEK-a je naglasio da će nafta igrati ključnu ulogu u ljudskim životima u godinama i decenijama koje dolaze, pošto prema njegovom mišljenju vrhunac potražnje za naftu "nije ni na vidiku".

"OPEK pozdravlja sav napredak postignut u obnovljivim izvorima i električnim vozilima, ali on nije ni blizu dovoljno da zameni 80 odsto energetskog miksa", naveo je Haitam al Gais.

Prema njegovim rečima, razvoj obnovljivih izvora energije i električnih automobila zahteva neke proizvode koji su vezani za naftu, tako da će širenje određenih "zelenih" tehnologija zapravo povećati potražnju za naftom.

"Svako je slobodan da ima svoje mišljenje, ali važno je da se ono zasniva na stvarnosti koju vidimo danas pred sobom", navodi generalni sekretar OPEK-a. 

Međunarodna agencija za energiju je juče objavila prognozu u kojoj se navodi da će porast globalne proizvodnje nafte do 2030. nadmašiti rast potražnje za ovim energentom i stvoriti viškove kapaciteta koji su poslednji put viđeni na vrhuncu pandemije virusa korona.
 

Komentari (0)

Biznis