Biznis vesti

Četiri miliona građana izloženo riziku: Udruženje banaka Srbije upozorava na opasnost od prevare

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2024

-

17:23

Četiri miliona građana izloženo riziku: Udruženje banaka Srbije upozorava na opasnost od prevare
Četiri miliona građana izloženo riziku: Udruženje banaka Srbije upozorava na opasnost od prevare - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje banaka Srbije (UBS) saopštilo je danas da je elektronsko bankarstvo, koje koristi više od četiri miliona građana u Srbiji, donelo sa sobom brojne pogodnosti, ali i potrebu za pojačanom zaštitom podataka na internetu.

Kako se navodi, jedna od najčešćih pojava u digitalnom okruženju su takozvane "phishing" kampanje koje služe za lažno predstavljanje finansijskih institucija ili servisnih provajdera, s ciljem krađe ličnih podataka poput korisničkih imena, lozinki ili brojeva kreditnih kartica. 

UBS naglašava da je u protekloj godini, preko 230 miliona ljudi širom sveta bilo žrtva različitih vrsta ovakvih prevarnih radnji.

Dodaje se da se u poslednje vreme, među najčešćim oblicima sajber prevara ističu lažne ankete na koje stručnjaci posebno skreću pažnju. 

Navode i da rukovodilac FIN-CSIRT-a i Službe bezbednosti UBS-a Darko Šehović smatra da se sofisticirane prevare biznis korisnika, kao i privatnih korisnika moraju sprečavati podizanjem svesti o ovoj temi.

Prema njegovim rečima, kontinuirano istraživanje modela sajber prevara i redovna edukacija korisnika su ključ zaštite u digitalnom svetu.

U saopštenju se ističe da pored edukacije, direktor IT sektora Yettel Bank, Predrag Budimir, ukazuje i na važnost uvođenja najsavremenijih biometrijskih rešenja poput sistema Liveness koji predstavlja video-identifikaciju druge generacije čije je individualne osobine gotovo nemoguće kopirati ili zloupotrebiti.

Direktor integracija sajber bezbednosti u kompaniji Oktacron, Andrej Stojić, kako navode u UBS, ukazao je na značaj namere osnivanja kancelarije za informacionu bezbednost koju je Srbija prepoznala kao ključnu tačku u standardizaciji državnih uprava i finansijskog sektora.

Stojić je nakon panela "Sajber bezbednost - kako se zaštititi" koji je održan u prostorijama Business Intelligence Instituta u Beogradu u organizaciji UBS rekao da je pred nama regulatorno uređenje ove oblasti koje podrazumeva usaglašavanje sa standardima EU.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis