Biznis vesti

Nestašica čipova mogla bi da "pogura" cene polovnjaka u Srbiji

Komentari

Autor: RTS

14/09/2021

-

10:44

Nestašica čipova mogla bi da "pogura" cene polovnjaka u Srbiji
Saobraćajna gužva - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Trgovci upozoravaju da bi u Srbiji mogli da poskupe polovni automobili. Razlog tome je što kupci u Evropi i do šest meseci čekaju na nove automobile, jer za njihovu proizvodnju nedostaju čipovi i poluprovodnici koji se prave u Kini, objavio je RTS.

Osloniti se na kineske proizvođače čipova mnoge će odvesti u gubitke, jer kupaca ima, a robe ne. Pojavio se još jedan apsurd da polovna vozila korišćena godinu dana u Nemačkoj budu skuplja od cene za koju su kupljena. Automobila polovnjaka nema ni za izvoz. Lista čekanja za nova vozila je duga do proleća.

"Prošle godine pad prodaje novih vozila je bio 26 odsto što i nije tako loše u odnosu na zemlje u okuženju", kaže Aleksandra Graovac iz Udruženja uvoznika.

U međuvremenu, počeo je Minhenski sajam automobila, ali na njemu skoro da niko ne nudi vozila na dizel i benzin. Svi koji izlažu, prebacili su se na elektriku koja će do 2030. godine u Evropi biti obavezna u velikim gradovima.

Za ova vozila takođe nema čipova pa se i ona čekaju, ali su zato subencije država skoro za polovinu vozila.

"Mi smo u završnici priprema prodaje električnih vozila i to će krenuti tokom ovog meseca. Krećemo sa modelima eqa i eqc a od naredne godine sve premijere koje će biti predstvljavljene biće promovisane na našem tržištu", navode iz "Mercedesa".

Kod nas će sva ova događanja proizvesti dve stvari. Nestaće dobrih i kvalitetnih polovnih vozila iz uvoza, a cene polovnjaka će se povećati za 20 - 30 odsto, tvrde dileri. Već sada, na carini beleže pad carinjenja od 30 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis