Biznis vesti

Tviter se nagodio sa investitorima - zbog lažnog prikazivanja broja korisnika platiće 810 miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2021

-

09:47

Tviter se nagodio sa investitorima - zbog lažnog prikazivanja broja korisnika platiće  810 miliona dolara
Tviter - Copyright Tanjug/AP/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Američka društvena mreža Tviter je saopštila danas da će platiti 809,5 miliona dolara u sklopu nagodbe povezane sa kolektivnom tužbom, u kojoj se tvrdi da je ta kompanija obmanula investitore u vezi sa podacima o rastu njene korisničke baze i o tome koliko korisnika je imalo interakciju sa ovom platformom.


Kompanija iz San Franciska je saopštila da se predloženom nagodbom, koju i dalje mora da odobri sudija, rešavaju sve tužbe protiv te kompanije, i da Tviter ne priznaje bilo kakve prekršaje, prenosi agencija AP.

U prvobitnoj tužbi, koju je 2016. godine podnela investitorka u Tviteru Doris Šenvik, navodi se da su rukovodioci Tvitera "svesno dali netačne javne izjave u vezi sa ovim pokazateljima i da nisu otkrili interne informacije, što je rezultiralo naduvanom cenom akcija koja je pala kada je istina o angažovanju korisnika postala poznata".

Kompanija je saopštila da planira da iskoristi gotovinu za plaćanje nagodbe u četrvtom kvartalu 2021. godine, i da očekuje da će kao rezultat toga uknjižiti jednokratni gubitak.

U tužbi se navodi da su rukovodioci Tvitera 2014. godine saopštili da se očekuje da će se prosečna mesečna baza korisnika, srednjoročno gledano, značajno povećati "na preko 550 miliona", i na "preko milijardu" gledano na duže staze.

U 2019. godini, Tviter je prestao da prijavljuje mesečne podatke o korisnicima, a sada objavljuje samo dnevni broj korisnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis