Biznis vesti

Neizvesna budućnost za najmanje milion Britanaca: Ukida se korona program podrške za očuvanje radnih mesta

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2021

-

14:29

Neizvesna budućnost za najmanje milion Britanaca: Ukida se korona program podrške za očuvanje radnih mesta
Neizvesna budućnost za najmanje milion Britanaca: Ukida se korona program podrške za očuvanje radnih mesta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od milion britanskih radnika suočiće se sa neizvesnom budućnošću ove sedmice jer Velika Britanija postaje prva velika svetska ekonomija koja ukida korona program podrške za očuvanje radnih mesta.

Program, u okviru kojeg su na vrhuncu pandemije bile subvencionusane zarade trećine zaposlenih Britanaca da ostanu kod kuće, koštao je više od 68 milijardi funti (93 milijarde dolara), što je najskuplja pojedinačna mera iz paketa britanske ekonomske podrške tokom pandemije, piše Rojters.

Takođe, taj program je označio oštar zaokret u politici Britanije gde su naknade za nezaposlene niske u odnosu na evropske standarde.

Pristup pandemijskoj podršci očuvanju radnih mesta u Britaniji i u drugim evropskim zemljama razlikovao se od Sjedinjenih Država, koje su uveliko povećale naknade za ljude na prinudnom odmoru, ali su učinile mnogo manje za očuvanje veze između poslodavaca i zaposlenih.

Tanjug AP/Tony Hicks

 

Druge evropske zemlje, koje imaju veću tradiciju s programima skraćenog radnog vremena, poput Nemačke, nastaviće sa podrškom radnicima koje su prinudno na čekanju, barem onima u teže pogođenim sektorima.

Ipak, imajući u vidu da su britanski poslodavci oglasili rekordno veliki broj slobodnih radnih mesta u septembru 2021. te akutni nedostatak radnika, poput vozači kamiona, većina posmatrača smatra da je Britanija u pravu što 30. septembra ukida ovu šemu.

"Sada moramo više da se fokusiramo na aktivne mere kako bismo pomogli ljudima da dobiju poslove koji su im dostupni, a ne na pasivne mere po kojima su ljudi plaćani da ne rade", kaže Toni Vilson, direktor Instituta za studije o zapošljavanju.

Međutim, kratkoročne posledice okončanja ovog programa na nezaposlenost i širu ekonomiju su nejasne. Banka Engleske je prošle sedmice to ocenila kao ključni izvor neizvesnosti u vezi sa njenim odlučivanjem o tome kada da poveća kamatne stope, a guverner Endrju Bejli je tu situaciju nazvao zagonetkom za centralne bankare.

Zvanični podaci pokazuju da je krajem jula u Britaniji na potpunom ili delimičnom prinudnom odmoru bilo 1,56 miliona zaposlenih u odnosu 8,86 miliona u maju 2020. u špicu pandemije, neposredno nakonu pokretanja programa podrške zaposlenosti. Od tog broja, nešto više od polovine radnika je bilo potpuno oslobođeno dolaska na posao, dok je ostatak delimično bio angažovan u odnosu na pun fond radnih sati pre pandemije.

Komentari (0)

Biznis