Biznis vesti

Tržište rada: Raste ponuda poslova u IT sektoru, ali i prosečne plate programera

Komentari

Autor: Z. R.

02/10/2021

-

18:58

Tržište rada: Raste ponuda poslova u IT sektoru, ali i prosečne plate programera
Tržište rada: Raste ponuda poslova u IT sektoru, ali i prosečne plate programera - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

U prvih osam meseci ove godine domaće IT tržište rada doživelo je neverovatan rast broja oglasa za posao. U ovom periodu skok ponude poslova iznosi čak 58 odsto u odnosu na 2020. godinu, dok je u poređenju sa 2019. rast takođe značajan i iznosi 53 odsto, pokazali su podaci sajta za zapošljavanje IT kadrova - HelloWorld.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku IT stručnjaci su prvi na listi najplaćenijih zanimanja u Srbiji. Uz rast potražnje za ovim kadrovima, rastu i njihove zarade. Prosečna plata u ovom sektoru je u maju bila 168.994, dok su u julu u proseku zarađivali 174.486 dinara.

Kako se navodi, u prvih osam meseci objavljeno je čak 6.846 oglasa, a skoro četvrtina se odnosi na poslove koji se rade od kuće. Prema oglasima objavljenim od početka godine na ovom sajtu, poslodavci su najviše tražili developere, inženjere i programere sa poznavanjem različitih tehnologija. Najtraženije pozicije su javascript developer, software engineer, java developer, IT help desk, system administrator i NET developer.

Najnoviji podaci potvrdili su da poslodavci i dalje teško dolaze do programera koji imaju više radnog iskustva, kao i da je IT oblast jedna od najdeficitarnijih na tržištu rada.

"Poslodavcima je teško da nađu kvalitetnog kandidata naročito srednjeg ili višeg senioriteta, iako je najviše oglasa namenjeno programerima sa više godina radnog iskustva. Tako su kompanije, pre svega raspisivale oglase namenjenе takozvanim mediorima, čak 62 odsto, seniorima 29 odsto, dok je za juniore objavljeno devet odsto oglasa za posao", kaže Marko Vučetić sa portala HelloWorld.

Traženi i prodavci vozači, telefonski operateri...

Prema podacima sa portala Poslovi Infostud, osim informacionih tehnologija, najtraženije oblasti su trgovina, prodaja, mašinstvo, elektrotehnika i administracija.

Kada je reč o pojedinačnim pozicijama – to su prodavci, komercijalisti, administrativni radovi, telefonski operateri i vozači.

U više oglasa poslodavci traže kandidate sa srednjom stručnom spremom – oko 60 odsto, dok je osobama sa završenim osnovnim i master studijama namenjeno 40 odsto oglasa na sajtu. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis