Biznis vesti

Komp kriptovaluta: Greškom dali korisnicima 134 miliona nadohvat ruke, osnivač ih moli da vrate novac

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.Đ.

05/10/2021

-

20:09

Komp kriptovaluta: Greškom dali korisnicima 134 miliona nadohvat ruke, osnivač ih moli da vrate novac
Komp kriptovaluta: Greškom dali korisnicima 134 miliona nadohvat ruke, osnivač ih moli da vrate novac - Copyright Unsplash, logo

veličina teksta

Aa Aa

Zbog greške u pametnom ugovoru na decentralizovanoj finansijskoj platformi "Kompaund", oko 134 miliona evra u kriptovalutama postalo je dostupno korisnicima te platforme.

Prošle sedmice, ova platforma greškom je distribuirala kriptovalutu komp u vrednosti od oko 77 miliona evra, nakon što je jedno ažuriranje pošlo naopako, pa je na u digitalne novčanike korisnika dospelo više novca nego što je trebalo, prenosi Euronews.

U nedelju se, međutim, ispostavilo da je peh još veći nego što je prvobitno smatrano, jer je neidentifikovani korisnik iskoristio grešku u sistemu da dodatnih 59 miliona evra pošalje u tzv. "Komptroler", odnosno distribucioni centar odakle su korisnici mogli da ih prebace u svoje digitalne novčanike.

Osnivač platforme "Kompaund" Robert Lešer sa svog Tviter naloga zatražio je od korisnika koji se na ovaj način neočekivano obogatili da vrate novac, i u suprotnom zapretio da će poslati njihove podatke poreskoj upravo, jer će taj novac morati da bude registrovan kao prihod. Rekao je, doduše, da je u redu da zadrže 10 odsto.

Lešer je potvrdio da je u nedelju ukupno u "Komptroler" otišlo oko 490.000 komp novčića, što je oko 134 miliona evra.

Kompaund je osnovan 2018. godine, a u pitanju je jedna od mnogih platformi koje koriste pametne ugovore da bi automatizovali transakcije.

Šta je distribucioni centar, a šta pametni ugovori?

Pametni ugovori su zapravo, programi koji se skladište na blokčejnu i pokreću se kada su ispunjeni unapred određeni uslovi. 

Ovi ugovori su automatizovani, tako da su svi sigurni u ishod, a isključuju se svi posrednici i ubrzava se proces proticanja kriptovaluta.

Ditribucioni centar, odnosno "bazen" (eng. distibution pool) označava tržište na kom se pametni ugovori koriste kao osiguranje da će se transakcija obaviti.

Tu se oni koji prodaju i oni koji kupuju "sastaju" kako bi se odredile cene na osnovu ponude i tražnje, a istovremeno se i garantuje likvidnost kriptovalute jer se oni koji polažu novac nagrađuju malim procentom od svake transakcije.

Kako se ovo desilo?

Nakon što je primećeno da postoje greške na Kompaundu, korisnici su davali predloge za popravku sistema.

Međutim, sama "decentralizovana" priroda ove platforme znači da je ipak potrebno neko vreme da unete popravke budu primenjene.

U slučaju Kompaunda, bilo je neophodno dva dana da se predlozi za popravku pogledaju, zatim još tri dana da se o njima glasa, i onda još dva dana da se primene - sve ukupno, dakle, za promene je bilo potrebno nedelju dana.

Lešer je potvrdio da ništa nije moglo da se učini kako bi se greške ispravile brže.

Međutim, upravo to odloženo dejstvo od nedelju dana bilo je dovoljno za one koji su zloupotrebili ovu grešku, da pronađu sve moguće načine za čično bogaćenje i "izvlačenje novca".

Komentari (0)

Biznis