Biznis vesti

Posle ankete Ilona Maska o prodaji udela u Tesli, akcije kompanije pale za 8 odsto

Komentari

Autor: Tanjug / Rojters

08/11/2021

-

09:35

Posle ankete Ilona Maska o prodaji udela u Tesli, akcije kompanije pale za 8 odsto
Posle ankete Ilona Maska o prodaji udela u Tesli, akcije kompanije pale za 8 odsto - Copyright EPA/Britta Pedersen

veličina teksta

Aa Aa

Akcije kompanije "Tesla" koje se kotiraju na berzi u Frankfurtu pale su za 8,0 odsto jutros na ranom trgovanju, nakon ankete glavnog izvršnog direktora kompanije Ilona Maska na Tviteru o tome da li da proda jednu desetinu vlasničkog udela u tom preduzeću. Mask, trenutno najbogatiji čovek na svetu, napisao je u subotu na Tviteru da će prodati 10 odsto njegovih akcija u "Tesli" ako korisnici ove društvene mreže podrže taj predlog.

Više od 3,5 miliona Maskovih pratilaca na Tviteru uključilo se u anketu, a njih 57,9 odsto je zaokružilo odgovor "da", prenosi Rojters.

Akcije su u Frankfurtu pale za 7,9 procenata na 980 evra na trgovaju u 7:31 časova po srednjoevropskom vremenu. Na Njujorškoj berzi, akcije ove kompanije su u 2021. godini zabeležile rast od 73,2 posto, u odnosu na indeks Nasdak Kompzit koji je povećao vrednost za 23,9 procenata u dosadašnjem toku godine.

Američka TV stanica CNBC izveštava da se Mask suočava s porezom od preko 15 milijardi dolara u narednih nekoliko meseci, što je verovatno pravi razlog zbog kojeg prodaje akcije.

"Bez obzira na rezultate ankete, Mask će najverovatnije početi prodaju više miliona svojih akcija u ovom kvartalu. Razlog je predstojeći poreski račun od više od 15 milijardi dolara", navodi taj medij.

Preporuka za vas

Rađanje svemirskog turizma: Bogataši u trci vrednoj dve milijarde evra, nebo zaista više nije granica

Komentari (0)

Biznis