Biznis vesti

Da li će medijacija potrošačima olakšati rešavanje sporova?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/11/2021

-

08:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nedavno usvojeni Zakon o potrošačima, čija će primena početi krajem godine, predviđa obavezno rešavanje potrošačkih sporova medijacijom, odnosno dogovorom strana vansudskim putem.

Medijacija je alternativni način rešavanja sporova u kojem strane uz pomoć treće nepriristrasne i neutralne osobe (licenciranog posrednika - medijatora) traže rešenje sukoba ili
spora koje će biti prihvatljivo za obe strane.

"Medijacija može da bude od velike pomoći našem pravosuđu opterećenom prevelikim brojem predmeta i sporova koji traju jako dugo", rekao je za Euronews koordinator Međunarodnog centra za obrazovanje i lični razvoj i Komore medijatora Srbije Zoran Novaković.

On je istakao da se medijacijom može rešiti gotovo svaki spor, a da se konačni dogovor tretira kao sudska presuda.

"Medijacija nije sudnica. Ljudi dolaze na medijaciju dobrovoljno, već spremni na neki dogovor, što je ogroman napredak u svakom sporu koji se vodi. Pljušte ideje i predlozi, a medijator je tu da to koordinira i da na jedan lep način privede zaključku koji u trenutku kada se donese i overi kod notara postaje jedna izvršna isprava koja je kao i sudska presuda, istog značenja", rekao je Novaković.

Komentari (0)

Biznis