Biznis vesti

Potpisan ugovor o saobraćajnici Gornji Milanovac – Takovo i o obilaznicama oko Požege, Užica, Loznice

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2021

-

10:53

Potpisan ugovor o saobraćajnici Gornji Milanovac – Takovo i o obilaznicama oko Požege, Užica, Loznice
Potpisan ugovor o saobraćajnici Gornji Milanovac – Takovo i o obilaznicama oko Požege, Užica, Loznice - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici vlade i Puteva Srbije su potpisali komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji pristupne saobraćajnice Gornji Milanovac - petlja Takovo sa predstavnicima kineske kompanije "Power construction corporation of China".

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva Tomislav Momirović i v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak, a prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Ambasadorka Kine Čen Bo.

Takođe, potpisan je i Okvirni sporazum o relizaciji projekata izgradnje obilaznica oko Požege, Užica, Loznice i tunela ispod prevoja Kadinjača.

Pristupna saobraćajnica Gornji Milanovac - petlja Takovo dugačka je 9,4 kilometara, od čega će na deonici od "Tenka" do Klatičeva biti izgrađeno 4,7 kilometara novog puta, a od Klatičeva do Takova u dužini od 4,7 kilometra biće rekonstruisan postojeći put. Radovi bi trebalo da počnu u aprilu naredne godine.

Obilaznica oko Požege biće duga 3,8 kilometara i spajaće državni put prvog reda Čačak - Požega - Užice i državnog puta prvog reda Kosjerić - Požega - Arilje sa petljom Požega na autoputu ka Crnoj Gori koji je u izgradnji.

Obilaznica oko Užica u dužini oko 30 kilometara biće u profilu auto-puta i deo autoputa ka Crnoj Gori.

Obilaznica oko Loznice dužine 13,6 kilometara i širine 30 metara deo je projekta izgradnje brze saobraćajnice Valjevo-Loznica.

Na obilaznici će biti 16 ukrštanja sa lokalnim putevima - sedam površinskih, od čega tri kružna, zatim šest podvožnjaka i ti nadvožnjaka.

Tunel ispod prevoja Kadinjača dužine 1.260 metara trebalo bi da skrati put od Užica do Bajine Bašte za šest kilometara i da olakša saobraćaj tako što će se izbeći više rizičnih oštrih krivina ispod Kadinjače koje su uz to tokom snežnih padavina teško prohodne, pa je postojeći put Dub-Dubci zimi neretko i zatvoren. Rekonstruisani put će biti dug 6,28 km.

Vučić: Hvala na posvećenom pristupu, nije lak posao

Prdsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon potpisivanja ugovora, da će država prvi put izdvojiti tako veliki novac za građane i rešavanje njihovih saobraćajnih problema u tim opštinama i gradovima.

Predsednik je rekao da bi obilaznica oko Gornjeg Milanovca trebalo da bude završena 2023. godine, a u prvom kvartalu 2024. obilaznice oko Užica, Požege i Loznice.

Dodao je da će jedino do 2025. ostati da se završi tunel ispod Kadinjače, jer je to veliki i komplikovan projekat.

Vučić je naglasio da ti projekti pokazuju koliko država brine i o građanima vam Beograda, Novog Sada i drugih velikih gradova, pošto te saobraćajnice neće služiti samo za njih i kako da brže stignu, na primer, do mora već se upravo grade za rešavanje njihovih problema.

"Čovek koji premeće planine počinje sa premetanjem kamenčića, kaže jedna kineska poslovica. Mi smo kamen po kamen krenuli da gradimo našu Srbiju i napredujemo i brže nego što smo sami očekivali i nadali se pre nekoliko godina", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je najavio da će uskoro biti potpisan i komercijalni ugovor za gradnju obilaznice oko Kragujevca, kao i da bi za nekoliko nedelja mogla da bude završena i otvorena deonica auto-puta Miloš Veliki od Preljine do Pakovraće u dužini od 11 kilometara.

Jang Bo: Obavićemo kvalitetno i na vreme sve radove

Generalni direktor kompanije"Power construction corporation of China" za Srbiju Jang Bo kaže da je svestan značaja projekata.

"Svesni smo kakav značaj ovi projekti imaju za poboljšanju saobraćajnih uslova u zapadnim i jugozapadnim krajevima Srbije i zato ćemo nastojati da sve poslove obavimo kvalitetno i efikasno, izjavio je Jang Bo nakon potpisivanja komercijalnog i okvirnog ugovora za gradnju ovih saobraćajnica.

Firma će, dodao je, u potpunosti iskoristiti tehničke i izvođačke mogućnnosti, kao i svoja uspešna iskustva u realizaciji projekata u Srbiji, Evropi i širom sveta da ubrza građevinske radove koji se očekuju u narednom periodu i da sve obavi kvalitetno i efikasno.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo zahvalila je Srbiji što nastavlja saradnju sa Kinom u oblasti infrastrukture.

"Novi putevi imaju veliki značaj za lokalni ekonomski razvoj i doprineće kvalitetu života građana ovih krajeva, što konkretno pokazuje zajedničku želju naše dve zemlje da razvoj treba da koristi svim građanima, a srećna sam da će saradnja Kine i Srbije tome doprineti", rekla je ambasadorka.

Čen Bo je ocenila da su prethodnih godina kineske kompanije osvojile poverenje srpske strane naprednom tehnologijom, kvalitetom izgradnje i poštovanjem ugovora.

"Uverena sam da će naša saradnja u oblasti infrastrukture imati šire perspektive", zaključila je.

Komentari (0)

Biznis