Biznis vesti

Mihajlović: Rudne rezerve u Srbiji vredne 250 milijardi evra

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2021

-

23:09

Mihajlović: Rudne rezerve u Srbiji vredne 250 milijardi evra
Mihajlović: Rudne rezerve u Srbiji vredne 250 milijardi evra - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je vrednost dokazanih mineralnih resursa na teritoriji Srbije 250 milijardi evra i navela da od poštovanja svih ekoloških standarda zavisi da li će i kako to pomoći privrednom razvoju zemlje.

"To je ono što imamo pod zemljom, a da li će i kako to pomoći našem privrednom razvoju zavisi od nas i od poštovanja svih ekoloških standarda", rekla je Mihajlović u Skupštini Srbije u delu sednice na kojoj članovi vlade odgovaraju na poslanička pitanja.

Istakla je da je Srbija rudarska država i zemlja koja je bogata kritičnim mineralima koji su, kako je objasnila, potrebni za sprovođenje zelene agende.

"To nije samo litijum, to su bakar, zlato, antimon, svega toga ima u Srbiji i to u ne malim količinama", kazala je ministarka.

Podsetila je da je nedavno otvoren rudnik Čukaru Peki što će, kako je rekla, doprineti da Srbija bude druga u Evropi po proizvodnji bakra i zlata i to eksploatacijom donje zone rudnika.

"Kreće se i u istraživanje gornje zone rudnika i verujemo da ćemo biti prvi u Evropi.Ne treba da se stidimo toga što imamo i da mislimo da je rudarsrvo nestso što nije dobro. Jeste dobro kada se sprovodi po svim ekološkim i energetskim standardima i principima", naglasila je.

Mihajlović je kazala da ministarstvo ima dovoljno inspektora i da je prošle godine obavljeno 230 inspekcijskih nadzora u oblasti rudarstva što je, kako je navela, 30 odsto više nego prethodnih godina.

Komentari (0)

Biznis