Biznis vesti

Upozorenje Uprave carina: Ako uz robu kupljenu na sniženju ne stigne račun, osnovica za carinjenje može biti veća

Komentari

Autor: Z. R.

28/11/2021

-

11:01

Upozorenje Uprave carina: Ako uz robu kupljenu na sniženju ne stigne račun, osnovica za carinjenje može biti veća
Upozorenje Uprave carina: Ako uz robu kupljenu na sniženju ne stigne račun, osnovica za carinjenje može biti veća - Copyright AP/Nati Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Kupovina preko interneta je sve zastupljenija, a tome svedoči i podatak da je broj pošiljaka ove godine veći za 20 odsto u poređenju sa istim periodom 2020. Iz Uprave carina upozoravaju da bi kupci prilikom kupovine preko interneta na stranim portalima, naročito robe sa pospustom, trebalo da insistiraju da im prodavac uz pošiljku obavezno pošalje i fakturu, jer ukoliko carinski službenici nemaju dokaz da je proizvod kupljen na sniženju, može se desiti da plate veću carinu od one na koju imaju pravo.

Šef carinske ispostave Pošta Beograd Jasminka Vujadinović kaže da u 90 odsto slučajeva pošiljke kupljene preko interneta pristižu bez prateće fakture, na osnovu koje bi mogla da se ustanovi vrednost robe.

"Kada pristigne pošiljka bez pratećeg računa, carinski službenici moraju na drugi način da utvrde vrednost pristigle robe. Dešava se da je roba kupljena na popustima i akcijama koje više ne postoje u trenutku kada ona pristigne na carinjenje, a ukoliko faktura ne pristigne uz pošiljku, postoji mogućnost da osnovica za carinjenje bude viša. U datom trenutku nema načina da se zna da li je roba kupljena na popustu ili ne", objašnjava Vujadinović.

Tanjug AP/Shafkat Anowar

 

Ona napominje da carinski službenici osim računa za utvrđivanje carinske vrednosti, koriste i druge metode, poput upoređivanja vrednosti slične ili istovetne robe.

Pošto se carinjenje vrši tek nakon što pošiljka pristigne u zemlju, što je najčešće kada su cene roba vraćene na veći iznos, obračun dažbina može biti veći od stvarno plaćene cene, ukoliko robu ne prati račun. Uprava carina savetuje građane da zahtevaju od poštanskog službenika obračun uvoznih dažbina na uvid, ukoliko se tako nešto dogodi i da ukoliko imaju primedbe, ulože prigovor.

Kada se plaća carina, a kada samo PDV?

U saopštenju Uprave carina se navodi da pošiljke čija je vrednost veća od 50 evra, plaćaju i carinu i PDV, dok pošiljke čija je vrednost do 50 evra podležu samo naplati PDV-a u iznosu od 20 odsto.

Dažbine se obračunavaju po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto na utvrđenu carinsku osnovicu, na šta se obračunava i PDV po stopi od 20 odsto.

Preporuka za vas

Mobilni za 10 dinara, Soni plejstejšn za 300 – pošiljke koje ne stignu do kupca idu na licitaciju, a početne cene su minimalne
Upozorenje Pošte Srbije: Lažni kuriri varaju građane

Komentari (0)

Biznis