Biznis vesti

Evropska unija kaznila pet banaka zbog kartelskog trgovanja valutama

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2021

-

09:46

Evropska unija kaznila pet banaka zbog kartelskog trgovanja valutama
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija izrekla je novčane kazne za pet banaka zbog nezakonitog kartelskog udruživanja u trgovini devizama. Švajcarska UBS banka, britanski Barkliz, Kraljevska banka Škotske (RBS), HSBC i Kredi Svis, kažnjene su sa ukupno 344 miliona evra (390 miliona dolara), saopštila je Komisija, a preneo CNBC.

Istraga, koja je bila fokusirana na trgovinu valutama država i sastava G10, otkrila je da su trgovci devizama u ovih pet banaka razmenjivali osetljive informacije i razgovarali o planovima trgovanja. Oni su povremeno koordinisali trgovačke planove putem interneta u profesionanoj grupi za četovanje pod nazivom Sterling Lads, saopštila je EK.

Novčane kazne za četiri banke - UBS, Barkliz, RBS i HSBC, smanjene su za 10 procenata jer su priznale učešće u kartelu. Kredit Svis nije dobio toliko smanjenje jer nije sarađivao sa vlastima, navela je Komisija, dodajući da je toj banci novčana kazna snižena za 4,0 posto budući da nije odgovorna za sve aspekte slučaja. UBS na kraju neće morati uopšte da plati kaznu jer je banka dobila "pun imunitet" pošto je prijavila postojanja kartela.

"Naše odluke da kaznimo kartel UBS, Barkliz, RBS, HSBC i Kredi Svis šalju jasnu poruku da Komisija ostaje posvećena obezbeđivanju zdravog i konkurentnog finansijskog sektora koji je od suštinskog značaja za investicije i rast", navela je šefica evrospke komisije za zaštitu konkurencije Margret Vestager u saopštenju.

Komentari (0)

Biznis