Biznis vesti

Nemačka: Popunjenost skladišta gasa na 50 odsto, rezerve za svega 17 dana

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2022

-

19:51

Nemačka: Popunjenost skladišta gasa na 50 odsto, rezerve za svega 17 dana
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Popunjenost nemačkih skladišta gasa iznosila je 50,6 odsto sa 11. januarom 2022. godine, prema objedinjenom registru skladišta gasa udruženja Gasna Infrastruktura Evrope, objavilo je nemačko ministarstvo privrede u odgovoru na zahtev jednog poslanika.

Ta količina, kako se dodaje, teoretski odgovara raspoloživosti radnog gasa za 17,7 dana, dodalo je ministarstvo, prema izveštaju ruske agencije RIA.

Generalno, evropska skladišta gasa su bila 49,33 posto popunjena do 12. januara, prema podacima Gasne Infrastrukture Evrope.

Ako se trenutna stopa povlačenja gasa iz skladišta zadrži, evropske rezerve bi mogle da budu potpuno iscrpljene do kraja sezone zimskih isporuka, procenjuje to udruženje.

Informacija nemačkog ministarstva privrede usledila je nakon što je ruski gasni holding Gasprom objavio juče da za februar nije rezervisao bilo kakve kapacitete za pumpanje gasa u Evropu gasovodom Jamal.

Cevovod Jamal-Evropa, kojim se obično isporučuje ruski gas na zapad, u Evropu, nastavio je da radi u reverzibilnom režimu, odnosno da pumpa gas u obratnom smeru ka istoku - iz Nemačke u Poljsku, 28. dan zaredom, prema podacima nemačkog operatera gasne mreže Gaskejda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis