Biznis vesti

Priznanje prethodnog učenja: Kako će zanatlije bez formalnog obrazovanja do verifikovanih dozvola

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2022

-

14:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Priznanje prethodnog učenja (PPU) je novi vid neformalnog obrazovanja koji je od nedavno dostupan osobama u Srbiji za samo nekoliko najdeficitarnijih obrazovnih profila, među kojima je i stolar. Tehnička škola Drvo art iz Beograda je jedina verifikovana u Srbiji za izdavanje dozvola za izdavanje javno priznate isprave za stolare u postupku PPU.

"Priznavanje prethodnog učenja je standardizovan postupak u kom se proverava da li osobe zaista imaju tu kvalifikaciju. Ne radi se o obukama, već neko ko je radio kao nekvalifikovani radnik, ili zna neki zanat koji je naučio iz hobija, moći će da dobije sertifikat ili uverenje, ili čak potvrdu ako je u pitanju samo jedna kompetencija", rekla je za Euronews Srbija direktorka škole Drvo art Zorica Đoković.

Lice zainteresovano za verifikaciju dobija mentora u školi, i to se radi personalizovano, odnosno posebno za svakoga. Osobe rade unapred pripremljene testove samoprocene, a imaju rok od 30 dana da prikupe neophodne dokaze za svoj portfolio. Posle toga se za svakoga posebno procenjuje ono što mu konkretno treba, na osnovu dokaza.

U toj proceni učestvuju savetnik, mentor, a posle pravljenja plana procene realizuje se ispit, i članovi komisije su dva nastavnika stručnih predmeta i jedno kompetentno lice iz privrede. Postupak ne može da traje duže od tri meseca. Portfolio se pravi 30 dana, i mentor ima još toliko vremena za sastavljanje izveštaja. 

U Srbiji, naglašava Đoković, postoje profili stolar, armirač, armirač betonirac, tesar, rukovalac građevinskom mehanizacijom, kao i modni krojač, a predviđeno je da se isto ovo uradi i za mesare, pekare i kuvare.

Komentari (0)

Biznis