Biznis vesti

FAO: Cene hrane na putu da obore rekord u poslednjih 10 godina

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

03/02/2022

-

12:09

FAO: Cene hrane na putu da obore rekord u poslednjih 10 godina
Prodavnica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetske cene hrane su zabeležile rast u januaru, i kreću se blizu desetogodišnjeg maksimuma, pri čemu su najviše poskupela biljna ulja, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). Indeks cena hrane koji izračunava FAO, a koji prati mesečne promene cena prehrambenih proizvode kojima se najviše trguje na globalnom nivou, iznosio je u proseku 135,7 poena u januaru u odnosu na naviše revidirani decembarski pokazatelj od 134,1 poen.

Poskupljenje hrane doprinosi opštem porastu inflacije, koja se povampirila s oporavkom ekonomija od krize izazvane korona virusom, a FAO upozorava da rast troškova dovodi u rizik siromašnije stanovništvo u zemljama koje se oslanjaju na uvoz. Agencija UN sa sedištem u Rimu, takođe je povećala procenu globalne proizvodnje žitarica u 2021. godini na 2,793 milijarde tona sa prethodne procenjenih 2,791 milijardi tona, u izveštaju o izgledima ponude i potražnje žitarica, prenosi Rojters.

FAO je saopštio da su cene biljnih ulja porasle u januaru za 4,2 procenta na mesečnom nivou i da su dostigle rekordne nivoe, usled smanjenja raspoložiih količina za izvoz i drugih ograničenja koja utiču na ponudu, kao što su nedostatak radne snage i nepovoljne vremenske prilike.

"Prisutna je zabrinutost da se uticaji ovih ograničenja neće brzo ublažiti", naveo je u saopštenju Bubaker Ben-Belhasen, šef Odeljenja za tržišta i trgovinu u FAO.

Mleko poskupljuje peti put 

Međunarodne kotacije mleka i mlečnih proizvoda su porasle za 2,4 procenta u januaru, peti mesec uzastopno, a najviše su skočile cene obranog mleka u prahu i putera. Žitarice su prošlog meseca ukupno posmatrano poskupele za samo 0,1 procenat, pri čemu je kukuruz skočio za 3,8 posto u odnosu na decembar, zbog uporne suše u Južnoj Americi, dok je, nasuprot tome, pšenica pojeftinila za 3,1 odsto, čemu su doprinele izdašne žetve u Australiji i Argentini.

Cene mesa su neznatno ojačale u januaru, dok su kotacije šećera zabeležile pad od 3,1 odsto u odnosu na prethodni mesec delimično zbog povoljnih perspektiva proizvodnje u zemljama velikim izvoznicima - Indiji i Tajlandu, saopštio je FAO.

profimedia

 

U odvojenom izveštaju, FAO je povećao svoju procenu globalne proizvodnje žitarica u 2021. zbog veće proizvodnje pšenice u Argentini i Australiji. kao i u Rusiji i Ukrajini, nego što se ranije predviđalo.

"Očekuje se da će svetska setva pšenice u 2022. biti veća, podstaknuta uglavnom povoljnim vremenskim uslovima na severnoj hemisferi, mada bi visoki proizvodni troškovi mogli da odvrate proizvođače od znatnijeg povećanja", napominje FAO.

Predviđa se da će globalna potrošnja žitarica u 2021/22. porasti za 1,6 procenata u odnosu na nivo iz 2020/21. godine i da će dostići 2,805 milijardi tona. Prognoza svetskih zaliha žitarica do kraja sezone 2022. iznosi 824 miliona tona, što je povećanje od 2,2 miliona tona u odnosu na novembrsku procenu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis